Göran Jonzon menar att han inte använde ordet "neger" i syfte att nedvärdera någon.
1 av 2
Göran Jonzon menar att han inte använde ordet "neger" i syfte att nedvärdera någon. - Foto: TT BILD/Kristdemokraterna/Montage
Distriktsordförande och riksdagsledamoten Anders Sellström, KD är mycket kritisk till ordvalet.
2 av 2
Distriktsordförande och riksdagsledamoten Anders Sellström, KD är mycket kritisk till ordvalet. - Foto: TT BILD

KD-politiker: "Hur beskriver du den negroida rasen?"

KD-ledamot sade "neger" i en debatt men ser inte ordvalet som ett problem. – Ska man då heller inte kunna säga araber, asiater, indianer? säger han till Nyheter24.


Kritiserar uttalandet

Från flera håll kommer nu kritik mot Göran Jonzons val av ord, skriver vk.se.

Flera lokala politiker har uttalat sig och Andreas Lundgren, socialdemokrat i Umeå skriver i sin blogg att han hoppas att detta inte kommer att gå obemärkt förbi: 

"Hade detta hänt i Socialdemokraterna hade personen blivit föremål för utredning om uteslutning.

VILHELMINA. Under en debatt i kommunfullmäktige på måndagen använde kristdemokraten Göran Jonzon ordet "neger". 

Det var när KD-ledamoten gick upp i talarskolan för att protestera mot att kommunstyrelsen vid en bostadsförsäljning vill begränsa vem köparen hyr ut till som han sa:

– Jag kan inte säga att "du får inte hyra ut till någon arab eller neger", skriver Västerbottenskuriren.

"Om en person är "färgad" har den bytt kulör"

Uttalandet har väckt starka reaktioner men till Nyheter24 säger Jonzon att han står fast vid sitt val av ord. Han påpekar dock att han kan förstå kritiken och poängterar att syftet med ordvalet var att påtala att det är fel att kommunen ska kunna exkludera någon folkgrupp vid uthyrning av bostad. 

Han förklarar att han är mot diskriminering och säger därefter att han värjer sig mer för att kalla någon för "färgad" än för "neger".

– Det är respektlöst att kalla någon för färgad. Vad är färgad? Det kan vara rosa, vitt och gult. Jag är färgad. De enda som inte är färgade är svarta. Svart är ju enligt fysiken frånvaro av färg, säger han till Nyheter24 och fortsätter: 

– Om jag säger att en person är färgad så har den bytt kulör. Jag är färgad när jag målat om utedasset på sommaren och fått röd färg i håret och på kroppen. Då är jag färgad.

Men vilken folkgrupp anser du går in under beskrivningen "negrer"?

– Ja vad använder du själv? Hur beskriver du den negroida rasen? Ska man då heller inte kunna säga araber, asiater, indianer?

Kan du förstå kritiken mot ditt val av ord?

– Min definition av ordet har aldrig varit avsedd att nedvärdera någon. Det är inte mitt syfte att driva någon propagandakampanj mot någon folkgrupp, säger han till Nyheter24.

Men du kan förstå att människor inte vill bli kallade för "negrer"?

– Den processen har jag svårt att förstå. Det är samma sak med det här med romer. När jag var liten sa vi tattare, sedan fick man inte säga det, då sa vi zigenare och nu får man visst inte säga det heller, nu ska man säga romer.

Partiet tar avstånd

Efter att Nyheter24 åter varit i kontakt med Jonzon ändrar han sig och hänvisar i stället till ett blogginlägg där han ber om ursäkt. 

Tiden däremellan har han sammanträffande nog pratat med riksdagsledamoten och distriktsordförande för Västerbottens län, Anders Sellström, som menar att Jonzons ordval är helt oacceptabelt.

– Sådana uttryck använder man sig helt enkelt inte av, säger Sellström till Nyheter24.

Har ni pratat med Jonzon?

– Jag har pratat med honom för en stund sedan och han har bett om ursäkt och kommer inte använda sig av detta. Han förstår att han sårat människor. Nu måste jag lita på att han kommer att stå för det. Han har även bett om ursäkt på sin blogg.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.