Hur var det egentligen med Åkessons "gäng"?
1 av 4
Hur var det egentligen med Åkessons "gäng"? - Foto: Emanuel Garnheim / Faksimil SVT
Jimmie Åkesson i programmet "Nyfiken på partiledaren".
2 av 4
Jimmie Åkesson i programmet "Nyfiken på partiledaren". - Foto: Faksimil SVT
Intervjuaren Poul Perris, terapeut.
3 av 4
Intervjuaren Poul Perris, terapeut. - Foto: TT
SD-ledaren är just nu på en turné där han besöker kommuner som styrs av Socialdemokraterna, i hopp om att locka över S-väljare.
4 av 4
SD-ledaren är just nu på en turné där han besöker kommuner som styrs av Socialdemokraterna, i hopp om att locka över S-väljare. - Foto: TT

Åkessons lärare: "Jimmie umgicks med fel personer"

Efter en intervju i SVT anklagades SD-ledaren Jimmie Åkesson för att ljuga om hur det var i Sölvesborg när han växte upp. Nu berättar en av hans lärare att Åkesson hamnade i fel sällskap – och att alla pratat om olika tidsperioder.


Invandringen i Sölvesborg

Jimmie Åkessons tal om grupper av invandrare som han var rädd för har tillbakavisats av de flesta av hans tidigare skolkamrater och lärare. 

De enda uppgifter som skulle kunna berätta något om detta är Statistiska centralbyråns siffror över antalet personer som invandrat till Sölvesborg under Åkessons uppväxtår.

Så här säger statistiken:

1981: 19 utrikes flyttningar in, 12 ut

1982: 14 utrikes flyttningar in, 26 ut

1983: 14 utrikes flyttningar in, 30 ut

1984: 22 utrikes flyttningar in, 13 ut

1985: 24 utrikes flyttningar in, 10 ut

1986: 99 utrikes flyttningar in, 27 ut

1987: 107 utrikes flyttningar in, 9 ut

1988: 190 utrikes flyttningar in, 20 ut

SÖLVESBORG. De senaste dagarna har handlat om barndomsminnen och påstådda lögner för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

I en intervju i SVT-programmet "Nyfiken på partiledaren" pratade han med terapeuten Poul Perris om sin uppväxt. Han berättade om hur grupper av invandrarbarn gett sig på honom och hans kompisar, ibland rent fysiskt.

Dagen efter anklagades han för att ljuga av flera gamla skolkamrater. Kari Svahn och Hampus Brynolf, som båda var aktiva i Ung vänster under skoltiden, berättade för tidningen ETC.

– Han får en hel timme på sig att berätta snyfthistorier om hur han blev jagad av invandrare. Herregud, det var precis tvärtom. Om det var något gäng man var rädd för i Sölvesborg på den tiden så var det Jimmies gäng, sa Svahn till tidningen.

Läraren: De beskriver olika perioder

Var det snarare Åkesson som startade bråk? Nu kan Nyheter24 ge ett annat perspektiv på det som sagts hittills. Bo Ohlsson, som var Åkessons lärare på gymnasiet, har svårt att ifrågasätta sin gamla elev.

– Det är Jimmies ord som beskriver hans uppväxt. Någonstans har han fått de här idéerna ifrån. Jag vet inte var det kommer ifrån om det inte är sant, säger han till Nyheter24.

Det hade länge funnits arbetskraftsinvandrare i Bromölla, där Åkesson föddes. Men hur det var i Falkvik, där han sedan växte upp, vet inte Ohlsson exakt. Enligt en klassföreståndare han haft kontakt med gick endast enstaka invandrare i SD-ledarens klass.

Ohlsson påpekar att Åkesson i programmet talar om hur det var i låg- och mellanstadiet. Svahn berättar om hur det var under gymnasiet. Två helt olika tidsperioder.

"Var lugn och sansad"

Men hur var då SD-ledarens "gäng" på gymnasiet? Enligt den gamle läraren var umgicks han med fel personer – ungdomar som var benägna att gå över gränsen både en och två gånger.

– Jimmie var ingen våldsam person utan var lugn och sansad. Han skaffade sig många fiender med sina åsikter om invandringen, säger Ohlsson.

Läraren har tidigare berättat om hur han frågade Åkesson hur det stod till en dag, och fick svaret:

– Inte så bra, men det ordnar sig, för en vacker dag får jag rätt.

Åkesson: "Har aldrig haft något gäng"

I en intervju med Aftonbladet utvecklar Svahn minnena av SD-ledarens påstådda gäng.

– De kom i korridoren med sina bomberjackor och kunde skrika kommunisthora eller kommunistjävel efter en. Det var obehagligt. Åkesson var inte rakad men hade bomberjacka på sig. Jag minns inte att Åkesson skrek något men han var ­ledaren. Det visste alla, säger hon till tidningen.

SD-ledaren avvisar dock allt.

– Jag har aldrig haft något gäng. Jag vet inte vart det kommer ifrån, om de blandar ihop mig med någon ­annan. Jag förstår faktiskt inte vad de syftar på, säger han till Aftonbladet.

Hur mycket visste han om partiet han gick med i?

Det har dock inte bara handlat om Åkessons uppväxt. I programmet berättar SD-ledaren även om hur han först upptäckte Sverigedemokraterna och varför han gick med i partiet. Han hävdar att det var EU-motståndet som lockade honom.

Påståendet har ifrågasatts från många håll. Rasistiska och rentav nazistiska inslag var vardagsmat inom SD-leden på den tiden, menar vissa. Ett bevis för det är partiets medlemsbulletin från 1995, som skickades till samtliga nya medlemmar (Åkesson gick med samma år):

I samma tidning annonserade Sverigedemokratisk ungdom (SDU) att de sålde skivor med vit makt-bandet Pro Patria till specialpris. Bandet blev senare Pluton Svea som är populärt i nynazistiska kretsar, skriver sajten Inte rasist, men.

"Han kan omöjligt ha missat klistermärkena"

Åkesson hävdar att han inte vetat så mycket om partiet eftersom det inte fanns några sverigedemokrater i närområdet. Expos chefredaktör Daniel Poohl skrev i Dagens Industri om att SD-ledaren haft en helt annan version av hur det gick till.

"I Sverigedemokraternas jubileumsbok ”20 röster om 20 år” berättar Åkesson att han å ena sidan var ung och naiv och inte tog partiets ”otillräckligheter” på allvar. Å andra sidan hade han ”från första dagen” en stark ambition att förändra partiet. De ”politiska, organisatoriska och personella” felen fanns där och han såg dem, hävdar han. Helt avgörande för hans beslut att bli medlem var enligt Åkesson partiledarbytet 1995.

Många insikter för någon som hävdar att han visste väldigt lite", skrev han i en debattartikel.

Redan innan "Nyfiken på partiledaren" sändes skrev Aftonbladets kolumnist Patrik Lundberg, som är yngre än Åkesson men växte upp i Sölvesborg, om hur SD uttryckte sig på den tiden.

"Han kan omöjligt ha missat SD-klistermärkena som hälsade att ”Siste svensken tar flaggan med sig” och ”Indianerna stoppade inte invandringen – i dag lever de i reservat”.

Till och med jag, som gick på mellanstadiet på samma skola, såg budskapen och de unga män som stödde dem", skrev Lundberg.

Flera har gjort narr av den ovetande Åkesson och frågat sig hur han kunnat missa de heilande unga killarna med rakade skallar som ofta dök upp vid SD:s demonstrationer.

En som försökt illustrera detta är satirtecknaren Emanuel Garnheim, som Nyheter24 tidigare intervjuat:

"Berättade att jag skulle vilja ta livet av mig"

Under de senaste dagarna har en annan berättelse från Sölvesborg spridits som en löpeld på Facebook. Jin Lavesson, som växte upp i Sölvesborg, menar att Åkesson svartmålat staden. Men hon berättade också om något Åkesson sagt till henne på en fest.

"Tillåt mig då säga att jag också kände mig ganska hotad och – inte minst – förnedrad när du som nybliven SD-anhängare på en fest satt och berättade att jag förmodligen skulle vilja ta livet av mig en vacker dag, och att jag helt enkelt inte var lika svensk som du, bara på grund av den enkla anledningen att jag var adopterad", skriver hon i inlägget som skrivits om till en debattartikel hos SVT Debatt.

I Facebookinläggets kommentarer håller flera olika personer med Lavesson om bilden av Sölvesborg.

"Jag har bott i Sölvesborg sen -91 och under dom åren han pratar om i intervjun kan jag inte påminna mig om att jag stött på ett enda invandrargäng, och deffinitivt inte några som var ute efter bråk. Man minns det man vill minnas", skriver en av kommentatorerna.

"Nyfiken på partiledaren" med Jimmie Åkesson går att se på SVT Play.

/
SVT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

AI kliver in i Instagram och Facebook

Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bollebygd: Polisen rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Stationsvägen, Bollebygd centrum", skriver polisen på sin hemsida.