Soraya Post.
Soraya Post. - Foto: Feministiskt initiativ

Soraya Post: "Att vara romsk politiker passar mig bra"

Hon är den första romen som toppat listan till Europaparlamentsvalet. Nyheter24 har pratat med Soraya Post om romers utsatthet och politik.


Feministiskt initiativ

I förra veckan fyllde Feministiskt initiativ nio år. 

Nyheter24 skrev då om den present på en miljon kronor som de fick av sina väljare och vi tog också ett snack med Gudrun Schyman, som var imponerad över det stora engagemang som finns bland väljarna. 

I dag är det den åttonde april, romernas nationaldag. Nyheter24 har pratat med Soraya Post, som är den första romen som står på listan till Europaparlamentet. Hon är Feministiskt initiativs toppkandidat och sitt politiska engagemang har hon haft länge. 

– Jag har alltid varit intresserad av politik eftersom det är där beslut om min framtid och vilket samhälle jag vill se beslutas, säger Post till Nyheter24.

Innan Post började sin politiska bara var hon aktivist för mänskliga rättigheter och arbetade bland annat som strateg för mänskliga rättigheter i Västra götalandsregionen. Under hela sitt arbetsliv har hon arbetat mycket med frågor som rör romer. Hon grundade bland annat Romska Folkhögskolan, den internationella organisationen Roma Women Network och Roma and Travellers Forum med Europarådet i Strassbourg. Utöver det har hon suttit i olika delegationer och styrelser, arbets- och referensgrupper.

Romerna i stort utanförskap

Post menar att romernas situation i Sverige i dag är en viktig fråga, eftersom deras utsatthet är stor.

– Romerna är i stort utanförskap. I Sverige har vi en legitim spridd antiziganism. Romer har kortare livslängd, sämre hälsostatus än majoriteten och är långt ifrån jämlik med majoritetsbefolkning inom alla olika områden i samhället.

Strängare straffsatser behövs

För att komma till rätta med den diskriminering som i dag finns menar Post att vi bland annat måste ha strängare straffsatser mot detta i lagstiftningen. 

– Vi behöver strängare straffsatser i lagstiftningen, bättre kunskap om mänskliga rättigheter inom offentliga sektorn. Vi behöver tydligare politiskt avståndstagande från antiziganism och rasism. Vi behöver också kampanjer som arbetar med att förändra attityder, vi behöver folkbildning om romer och deras kultur och historia i Sverige. 

Straffmässigt säger Soraya att det finns en hel del konventioner som bör efterlevas, men att vi måste få bättre möjligheter att kunna driva kränkningar till rättssak och att vi måste ha sanktioner mot dem som inte lever upp till det man har förbundit sig till. 

Du är den första romen som står på EU-valslistan, hur känns det?

– Det känns mycket bra. Jag är glad över att jag ställde upp och kandiderade. Jag har nu fått mycket ansvar som jag känner mig redo för, säger Post. 

Tycker du att det ibland blir för mycket fokus på det faktum att du är rom? 

– Jag är rom och det faktum att fokus ligger på det kanske kan ge en insikt om att vi duger, kan och vill vara delaktiga. Kanske det tar död på några stereotypa föreställningar om hur romer ser ut och är. Att vara romsk politiker passar mig bra.

Långt kvar vad gäller jämställdhet

Post valde att engagera sig i Feministiskt initiativ för att partiets ideologiska grund är min ideologi. 

– Vi har långt kvar var det gäller jämställdhet, även om vi är bättre än andra länder.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!