Markus Wiechel är kvar som ordförande – men flickvännen petas från landstingslistan.
1 av 2
Markus Wiechel är kvar som ordförande – men flickvännen petas från landstingslistan. - Foto: Svergidemokraterna
SD:s partisekreterare Björn Söder.
2 av 2
SD:s partisekreterare Björn Söder. - Foto: TT / HENRIK MONTGOMERY

SD-kaos i Östergötland – partitoppen rycker in

Det har varit interna stridigheter inom SD Östergötland och nu rycker partitoppen in för att slå fast vad som gäller när det ska sättas en landstingslista.


Skandalomsusad

Markus Wiechel har tidigare varit involverad i ett flertal skandaler. Han har dömts för förtal för en kommentar som han inte tog bort på sin blogg.

I april 2013 avslöjade Expressen en konversation han haft med en partikamrat på Facebook där han kallar svarta personer i ett Youtubeklipp för "satans jävla aphelveten".

NORRKÖPING. Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna inom SD Östergötland. Först röstades ordföranden Markus Wiechel bort från sin post och ersattes av Joakim Pripp, något som beskrevs som "en kupp". 

Enligt uppgifter till Norrköpings Tidningar ska Pripp och SDU-toppen Jonas Andersson ha ringt in och erbjudit skjuts till 40 personer som skulle rösta fram det nya förslaget till styrelse. Samtidigt färdigställdes partiets landstingslista, också där med Pripp i topp.

Wiechel gör comeback

Något som riksdagsledamoten Wiechel dock inte accepterade utan i stället satte han igång arbetet för att få till ett extra årsmöte eftersom att det ordinarie årsmötet inte klarade av att välja en komplett styrelse eftersom att flera föreslagna styrelseledamöter valde att inte ställa upp efter att Pripp valts till ordförande.

Det kom också att bli ett nytt årsmöte, ett årsmöte där Wiechel åter valdes till ordförande. Dessutom petades Pripp bort från förstaplatsen på landstingslistan – och ersattes av Wiechels flickvän Clara Aranda.

"Känns ju jättebra"

Men det var inte nog där, utan Pripp kontaktade partisekreteraren Björn Söder. Efter ett möte med partiets verkställande utskott säger Söder nu till Norrköpings Tidningar att det "enligt stadgarna var mycket tydligt" att den första listan var den som skulle gälla.

– Det känns ju jättebra! Jag visste väl att jag tillhör ett demokratiskt parti, säger Pripp till Norrköpings Tidningar.

Det betyder alltså att listan med Aranda i topp stryks, och att Pripp återigen står som förstanamn på landstingslistan. Wiechel förblir dock ordförande för SD Östergötland.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.