En slumpgenerator ska få osäkra väljare att lämna sofflocket och rösta emot Sverigedemokraterna i EU-valet 25 maj.
1 av 2
En slumpgenerator ska få osäkra väljare att lämna sofflocket och rösta emot Sverigedemokraterna i EU-valet 25 maj. - Foto: enrostmotjimmie.se
– Det är en kampanj mot Sverigedemokraterna samtidigt som vi vill passa på att markera för de övriga partierna att de måste rycka upp sig, säger Patrik Lundberg.
2 av 2
– Det är en kampanj mot Sverigedemokraterna samtidigt som vi vill passa på att markera för de övriga partierna att de måste rycka upp sig, säger Patrik Lundberg. - Foto: Privat

Slumpgeneratorn som ska få soffliggare att rösta emot SD

Är du en soffliggare i EU-valet men samtidigt emot Sverigedemokraterna? Då kan slumpgeneratorn "en röst mot Jimmie" vara någonting för dig.
– Alla partier har i grunden en humanistisk människosyn, alla förutom Sverigedemokraterna, säger initiativtagaren Patrik Lundberg till Nyheter24.


Rösta emot

"Med slumpgeneratorn minskar du SD:s inflytande och markerar samtidigt ditt missnöje mot de övriga partierna som inte tydliggjort sin politik och därför inte förtjänar din röst", skriver initiativtagarna på sajten.

Bara 46 procent av Sveriges alla röstberättigade gick till vallokalerna i förra EU-valet. En katastrofalt låg siffra enligt den politiskt intresserade, men samtidigt partimässigt förvirrade Patrik Lundberg, 34 år. 

Patrik Lundberg och fyra kollegor har därför skapat en slumpgenerator för alla svenskar som inte känner någon motivation till att gå och rösta – men som samtidigt inte vill se att Sverigedemokraterna får mandat i Bryssel.

Enligt Lundberg bottnar det ideella initiativet i en egen frustration.

– Samtidigt som jag tycker att det är viktigt att rösta så blir jag osugen när partierna gör det så svårt för oss väljare, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Och med Sverigedemokraterna i EU är jag mer sugen på att rösta mot än att rösta för.

Slumpar bort din röst

Och slumpgeneratorn går precis ut på det. Du röstar emot Sverigedemokraterna genom att slumpa bort din röst till någon av de övriga politiska partierna i EU-valetDärefter har du möjlighet att dela ditt resultat på Twitter och Facebook. 

Du visar då upp för dina vänner och följare att du kommer rösta emot Sverigedemokraterna i EU-valet samtidigt som du tydliggör att du har slumpat bort din röst.

– Det är en kampanj mot Sverigedemokraterna samtidigt som vi vill passa på att markera för de övriga partierna att de måste rycka upp sig när det kommer till kampanjarbete, säger Lundberg.

Enligt Lundberg, som till vardags jobbar som varumärkesstrateg, är partierna alldeles för dåliga på att profilera sina kandidater och vilka frågor de driver. 

Samma slagord

Det som fick bägaren att rinna över för honom var när Moderaterna och Socialdemokraterna för drygt två månader sedan lanserade sina valkampanj-sajter med exakt samma slagord – "Alla behövs"

– Den enda skillnaden var att Socialdemokraterna hade ett bindestreck mellan "alla" och "behövs" i sin webbadress, säger Lundberg med ett skratt.

Enligt Patrik Lundberg gagnas Sverigedemokraterna av det låga valdeltagandet i EU-valet.

– Genom att öka på de övriga partiernas röster och procentandelar hjälper vi alla till att putta ner Sverigedemokraterna, avslutar han.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.