Annika Rydh uteslöts – nu kan hon komma tillbaka.
1 av 2
Annika Rydh uteslöts – nu kan hon komma tillbaka. - Foto: TT / Montage
Nu kan politikern som tidigare stöttas av Martin Kinnunen vara på väg tillbaka.
2 av 2
Nu kan politikern som tidigare stöttas av Martin Kinnunen vara på väg tillbaka. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Efter rasistskandalerna – nu kan hon göra comeback i SD

Hon uteslöts efter att ha uttalat sig om att vilja begränsa muslimers barnafödande. Nu kan Annika Rydh vara på väg tillbaka in i SD.


"Flyktingar är kravmaskiner"

Annika Rydh uppmärksammades även efter att ha bloggat nedsättande om asylsökande som klagade då deras boende bland annat var mögelskadat.

– Flyktingar är kravmaskiner. De ställer orimliga krav på anläggningarna och ska ha förmåner som strider mot all sans och förnuft, sa hon till Nyheter24 då och fortsatte:

– Människor som flyr från något de tycker är dåligt och sedan klagar och tycker de att det är sämre här, då tycker jag att det är bättre att de åker hem.

ÄLMHULT. Den före detta sverigedemokratiska lokalpolitikern Annika Rydh var under sin tid som aktiv mycket omtalad efter ett antal omdiskuterade citat. Bland annat efter att hon på Facebook slagit fast att det inte var något fel att använda ordet "neger" om svarta personer.

– Det ska ju inte vara ett skällsord att bli kallad neger. Det finns ju den röda rasen, den gula rasen och jag är ju av ett vitt ursprung. En neger är en neger, inget nedsättande, sa Rydh till Smålandsposten 2011 och fortsatte:

– Nej, det har gått troll i det här och snart får man inte säga något alls. Vi har ju trots allt yttrandefrihet.

Försvarades av partiet

Uttalanden som försvarades av partiets pressekreterare Martin Kinnunen.

– Traditionellt i Sverige så är neger en färg. Det är ju i USA som ordet har en annan betydelse, sa han till Nyheter24 .

Uteslöts

Till slut kom hon dock att uteslutas ur partiet – efter att hon ville begränsa barnafödandet hos muslimer.

– Det är väl bara att konstatera fakta. Det är ju uppenbart att det är ett problem. Om man föder för många barn i världen blir det överexploatering, sa hon till Expo Idag och fortsatte:

– Detta är ett världsproblem. Detta är ingenting man göra något åt lokalt utan världssamfundet måste agera med en begränsningspolitik, som den i Kina.

"Tycker hon ska få en chans"

Men nu kan Rydh, som varit kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde, vara på väg att göra comeback i partiet. Detta då Sverigedemokraterna i Älmhult efter partiets framgångar i EU-valet börjat hoppas på liknande resultat i höstens kommunalval, skriver Smålandsposten.

Skulle man få upp mot tio procent i valet så kan det innebära att partiet får fyra mandat i kommunfullmäktige. Men på partiets vallista står bara tre namn – vilket skulle kunna öppna upp för Rydh.

– Jag tycker hon ska få en chans att komma tillbaka, säger SD:s gruppledare i Älmhult, Gull-Britt Tranvik, till Smålandsposten.

Vill fortsätta

Tidningen har även pratat med Rydh själv, som säger att även hon funderat på en återkomst till SD. Hon säger också att hon om hon inte välkomnas in i partiet igen kan hon tänka sig att kryssa in sig själv på SD:s valsedel.

– Jag vill själv fortsätta­ med det politiska livet eftersom man nu äntligen börjar komma in i hur det fungerar, säger hon till Smålandsposten.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.