Här håller SD-männen fast 20-årig flaggtjuv

Någon försökte sno åt sig Sverigedemokraternas flagga vid valstugan. Då grep SD-anhängarna själva in och höll fast personen i nästan tio minuter.


Vill ha ökad bevakning

Runar Filper, distriktsordförande för SD Värmland, gick på torsdagen ut med ett pressmeddelande där partiet kräver ökad bevakning av valstugorna efter de senaste dagarnas händelser.

Anders Ahl tror också att det skulle behövas – för allas skull.

– Det skulle vara bra med någon som i alla fall går runt här för att alla ska känna sig trygga. Jag tycker det var dåligt att Gudrun Schyman var där i går utan polisbevakning, det måste ju finnas en hotbild mot henne också, säger han till Nyheter24.

Envarsgripande

"Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman" – Rättegångsbalken 24 kap. §7.

KARLSTAD. Sverigedemokraterna på Stora torget i Karlstad har de senaste dagarna haft problem med flaggstölder. På tisdagen lyckades någon stjäla en av partiets flaggor och på onsdagen var det dags igen.

Men den gången lyckades flera partiarbetare få tag på den som försökte ta en flagga. När de lyckades hålla fast mannen höll de sedan kvar honom. I ett klipp som Jonas Millard, SD:s toppnamn i Örebro, publicerat ocensurerat på Facebook ser man hur fyra sverigedemokrater håller fast den delvis maskerade mannen i nästan tio minuter.

"Ser det som ett brott mot demokratin"

En av dem som var med (i gul tröja i klippet) är Anders Ahl, andre vice ordförande för SD Karlstad-Hammarö.

– Jag har alltid lärt mig att man får hålla kvar en person på det här sättet i väntan på polisen, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi ser det som stöld, flaggan är värd cirka 3 000 kronor tror jag. Men jag ser det också som ett brott mot demokratin.

Fi-anhängare försökte få dem att släppa

Under tiden som mannen var fasthållen försökte han flera gånger slita sig loss. Efter ett tag kom sympatisörer till Feministiskt initiativ, som hade torgmöte i närheten, fram till SD-företrädarna för att be dem släppa taget, uppger Ahl.

– Det var lite hätsk stämning ett tag, säger han.

Nyheter24 har varit i kontakt med polisen i Värmland som bekräftar att det finns en anmälan vad gäller stöld mot den maskerade mannen, en 20-åring. Ahl hävdar att det är samma person som på tisdagen lyckades stjäla en flagga och komma undan, något Värmlands Folkblad skrev om då.

Samtidigt har en motanmälan upprättats mot de sverigedemokrater som höll fast 20-åringen. 

– Vi ser det som ren desperation från honom, säger Ahl.

20-åringen lyckades inte stjäla flaggan med sig, den togs tillbaka av en tjej från SDU som snabbt var framme – med hjälp av andra på plats.

Se klippet här:


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.