Den feministiska våren nådde valrörelsen 2014.
1 av 9
Den feministiska våren nådde valrörelsen 2014. - Foto: TT Bild
Fredrik Reinfeldt mantrade: "Vem ska du regera med Lövfen?"
2 av 9
Fredrik Reinfeldt mantrade: "Vem ska du regera med Lövfen?" - Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT
Kunde inte säga vad han stod i kärnkraftsfrågan.
3 av 9
Kunde inte säga vad han stod i kärnkraftsfrågan. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Blev "slagen" av Löfven".
4 av 9
Blev "slagen" av Löfven". - Foto: Sabina Rislund
Jonas Sjöstedt vill ha 6....timmars arbetsdag.
5 av 9
Jonas Sjöstedt vill ha 6....timmars arbetsdag. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Tävlar med Sverigedemokraterna om att bli Sveriges största parti.
6 av 9
Tävlar med Sverigedemokraterna om att bli Sveriges största parti. - Foto: VILHELM STOKSTAD / Vilhelm Stokstad / TT
Mannen bakom partiet som tappat flera partimedlemmar under slutspurten.
7 av 9
Mannen bakom partiet som tappat flera partimedlemmar under slutspurten. - Foto: Fredrik Persson/ Scanpix
Jan Björklund har pressats om skolan.
8 av 9
Jan Björklund har pressats om skolan. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT
En som borde fundera på att byta ordförande i sitt ungdomsförbund.
9 av 9
En som borde fundera på att byta ordförande i sitt ungdomsförbund. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Best of valrörelsen 2014

Dags att summera valrörelsen. Vilka politiker och partier tar sig ur den med hedern i behåll? Och vilka har fått oss att ta fram skämskudden?


Nyheter24 listar de sex största och bästa snackisarna från valrörelsen 2014.

1. När offerkoftorna åkte på i sommarvärmen

Ingen partiledare kände "No money no problem" och brände pengar à la Gudrun Schyman. Men Miljöpartiets språkrör Åsa Romson gjorde sig ett namn under Almedalsveckan när hon höll tal, hade med sig ett enmansband som spelade "Over the rainbow" och dessutom ville klä statsministern Fredrik Reinfeldt i en grön tröja (Obs! Han var inte naken!). 

Men det var inte det som utmärkte talet. Det som fick människor att reagera och tweetandet att peaka var när hon nämnde "medelålders, heterosexuella, vita, män", ord som gjorde att flera drog på sig offerkoftan. Det få tyvärr vet om är att ingen klär i en offerkofta, inte ens om Gucci designade en.

2. De som skyllde ifrån sig

Du kan omöjligt ha missat Researchgruppen och Expressens stora avslöjande om Sverigedemokrater som har skrivit eller uttalat sig rasistiskt och hatiskt. När man blir tagen på bar gärning med handen i syltburken har de flesta lärt sig att man erkänner sitt misstag och skäms.

Men några Sverigedemokrater har tydligen inte lärt sig det, kanske är det enligt dem inte tillräckligt svenskt att göra så. Någon skyllde på långvarig diabetes, någon annan på mångkultur och en tredje skyllde på en vän. All kredd till deras uppfinningsrikedom, men vi är inte dumma.

3. Partidebatternas stjärnor

Partiledardebatterna har känts som ekon av varandra, men då och då blev vi överraskade. Mest kommer vi nog minnas Stefan Lövfen, till exempel när han fick stå på en låda under en debatt mot Reinfeldt, agerade Kung Fu Panda och grep tag i TV4:s reporter, eller när han dissade Centerledaren Annie Lööfs papper. Men vi kommer även att minnas Jimmie Åkessons storhetsvansinne när han applåderade sig själv under debatten mot integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

4. Beatrice Ask – The Queen of REVA

Hon dansade till "Sound of da Police" under DJ-batteln i Almedalen, vilket fick många att reagera. Varför? Låten handlar om polisens våld mot människor med annat ursprung.


5. The One and Only – Gudrun Schyman

Gudrun Schyman var den som under årets valrörelse nätverkade mest och höll låda bättre än Sveriges samlade komikerelit – hon var verkligen ÖVERALLT. 

Man kan säga vad man vill om att Feministiskt initiativs partiprogram och att de satte rosa glasögon på regeringspartiernas valaffischer, men vi kan inte ta ifrån Gudrun att hon var den som 2014 satte feminismen på agendan. 

Helt plötsligt kallade sig nästan alla feminister. Och även deltagaren Smail Alihodzic i Paradise Hotel har insett varför feminismen är viktigt: "Det är någonting sjukt med vårt samhälle när den primitiva bilden av mannen som härskare och kvinnan dess undersåte, får leva fritt". Tack Gudrun, för att du satte feminism på kartan!

6. Folkpartiets valaffischer

"Rösta för skolan" uppmanar partiet som kört skolan i botten. Skrattretande tyckte många. Och vem kunde undgå deras ordentliga stavningshaveri?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.