Nu vill SD åt en talmanspost.
1 av 3
Nu vill SD åt en talmanspost. - Foto: TT bild
Björn Söder.
2 av 3
Björn Söder. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Riksdagen.
3 av 3
Riksdagen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

SD kräver talmanspost i riksdagen

Sverigedemokraterna har blivit Sveriges tredje största och vill därmed nu åt posten som andre vice talman.


Talman

"Talmannen leder riksdagens arbete i samråd med gruppledarna och med stöd av Riksdagsförvaltningen. Det innebär att talmannen har det yttersta ansvaret för hur riksdagsarbetet planeras och bedrivs. Därtill leder talmannen kammarens sammanträden och är riksdagens främste representant.

Talmansämbetet är den högsta post en person kan väljas till i Sverige. I rang kommer talmannen efter statschefen, alltså efter kungen, men före statsministern".

Källa: riksdagen.se

SVERIGE. Efter riksdagsvalet i söndags stod det klart att Sverigedemokraterna hade blivit tredje största parti. Därför säger de nu att de förväntar sig en talmanspost, som brukar ges till de fyra största riksdagspartierna.

– Vi förutsätter ju att vi ges den talmanspost som vi är berättigade till utifrån vår storlek. Det har ju varit så enligt tradition, och vi blev också påminda om det i samband med förra valet, när vi krävde en av talmansposterna, att det är de fyra största partierna som tar de platserna, säger partisekreterare Björn Söder till Sveriges Radio.

Kan stoppa SD

Då det inte finns särskilt reglerat att posterna ska ges efter storlek, utan är ren praxis, kan de andra partierna sätta stopp för SD. 

Under föregående mandatperiod har Miljöpartiet haft posten som andre vice talman. Partisekreteraren Anders Wallner säger till Sveriges radio att han tycker det skulle vara problematiskt att sätta SD på den positionen. 

– Jag tror att det finns en otroligt stark opinion i Sverige, att man inte vill ha ett parti som har vuxit ur rasismen och vitmakt-rörelsen, man vill inte att sådana partier ska få poster som innebär att representera Sverige utåt, ta emot internationella besök. Det vore oerhört allvarligt för bilden av Sverige, och vilket land vi är, säger Wallner till Sveriges Radio.

Övriga partier vill inte svara

Sveriges Radio har även kontaktat övriga partier för att se hur de kommer att agera i röstningen kring talman, men fått svaret att det är något som ska upp för diskussion och inte kan besvaras ännu. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!