Urban Ahlin (S).
1 av 4
Urban Ahlin (S). - Foto: TT News Agency / HENRIK MONTGOMERY / TT
Tobias Billström (M).
2 av 4
Tobias Billström (M). - Foto: Lars Pehrson
Björn Söder (SD)
3 av 4
Björn Söder (SD) - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Esabelle Dingizian (MP).
4 av 4
Esabelle Dingizian (MP). - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Inte bara Björn Söder – här är de andra talmännens skandaler

På måndagen valde riksdagen en talman och tre vice talmän för perioden 2014-2018. Här är lite fakta om de nya talmännen som kan vara bra att ha med sig framöver.


Urban Ahlin (S) – Talman

1. Fick under sommaren 2014 kritik efter ett utspel om att Socialdemokraterna varit före Sverigedemokraterna med att vilja begränsa arbetskraftsinvandringen. Många menade att Ahlin framställde det som att S och SD:s politik var lika, eller att SD tagit deras politik

2. 2010 anklagades Ahlin för sexuella trakasserier. Vid tidpunkten var han partiets utrikespolitiske talesperson och enligt uppgift även tänkt till posten som utrikesminister vid en potentiell röd-grön regering. 

Anklagelserna bestod i att Ahlin skulle ha skickat sex-sms och försökt ta sig in i en kvinnlig kollegas hotellrum. Händelsen utreddes aldrig till fullo. Ahlin nekade till anklagelserna och kvinnan omplacerades. 

3. Samma år anklagades Ahlin för att 2007 ha bett den amerikanska ambassaden om pr-stöd för att stärka opinionen för Sveriges insats i kriget i Afghanistan. Detta framkom i hemligstämplade dokument, läckta av Wikileaks, som tidningen Aftonbladet vid tillfället tog del av.

I samma veva ska han ha sågat sitt eget partis politik genom att säga: "”Moderaterna har ett program. Allt vi gör är att säga nej. Vi har inga tankesmedjor som tar fram idéer, inget alternativt program".

Tobias Billström (M) – Vice talman

1. I en oerhört uppmärksammad intervju med DN 2013 pratade Billström om papperslösa flyktingar och hävde ur sig: "Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda".

Om han fick kritik från alla håll och kanter? JA. Billström gick senare ut och bad om ursäkt, men uttalandet förföljer honom än i dag.

2. Redan som nybakad minister stormade det kring Billström. 2006 avslöjades det att han struntat i tv-licensen – i tio års tid. Ursäkten? Ung och dum:

– Jag valde att inte betala, eftersom jag inte tyckte att SVT producerade några bra program. Med åren blir man klokare och självklart ska man följa de lagar vi stiftat, sa han då till TT.

Billström var vid tillfället 33 år.

3. I juli 2013 framkom det att Billström investerat i aktier i det krisande gruvbolaget Northland Resources. Bolaget räddades sedan av statliga LKAB. Enligt avslöjandet hade Billström 33 000 aktier i gruvbolaget, men när krisen blev djupare och kursen sjönk utökade han till över över 60 000.

"Problematiskt", menade Albin Rännar vid Aktiespararna. "Icke", tyckte Billström.

Björn Söder (SD) – Andre vice talman


1. Vi gör det enkelt för oss. Läs den här listan i stället:

Esabelle Dingizian (MP) – Tredje vice talman


1. Ska 2010 ha visat stöd för Beatrice Asks förslag att skicka brev till misstänkta sexköpare. Något som hon vid senare tillfälle förnekade. 

– Tyvärr skriver journalister som de vill, sa hon till Nyheter24.

2. Samma år lobbade Dingizian för att införa clowner på ålderdomshem. Ingen skandal direkt, men roligt. 

– De äldre behöver stimulans. Clowner som sprider glädje kan skapa gemenskap och bidra till att de boende håller sig friskare, sa Dingizian till Expressen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.