- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Samordnaren om tiggeriet: "Viss typ av organisering"

Det finns personer som försöker ta kontroll över stadsrummet och ta betalt av tiggare, säger Martin Valfridsson som ska utreda tiggeriet åt regeringen.


Tidigare i veckan kunde Nyheter24 avslöja att en överväldigande majoritet av Riksdagen inte vill ha något förbud mot tiggeri, endast Sverigedemokraterna är för en sådan lagstiftning. Många som vill se en kriminalisering av tiggeri menar att tiggeriet är organiserat av stora ligor som tjänar pengar på de utsatta emigranterna.

Just den bilden köper inte Martin Valfridsson, nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare, men han menar att en viss typ av organisering är oundviklig.

Bild:TT

"Viss typ av organisering"

– Det är klart att det finns en viss typ av organisering. Att man skjutsar varandra och så, det är inget konstigt. Det skulle du och jag också göra. Däremot har jag fått vaga uppgifter om att det finns hårdföra personer som vill ta kontroll över stadsrummet och ta betalt av folk och sådär. Men det är något jag ska titta på.

Men samtidigt känner Martin Valfridsson en oro över en ökande människofientlighet och minskad medmänsklighet när det gäller vissa människors inställning till tiggare. Speciellt illa tycker han om idén att förbjuda tiggeriet.

– Jag tror inte på idén. Det handlar ju inte bara om att kriminalisera fattigdom utan även att kriminalisera medmänsklighet. Det skapar ett hårt och dåligt samhälle, säger Martin Valfridsson till Nyheter24.

– Det blir ju påfrestningar för samhället när det uppstår ett nytt fenomen. Det jag gör är att titta på hur vi ska hantera det här på ett rimligt sätt.

LÄS ÄVEN:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.