SD-män. Just här Mattias Karlsson, Henrik Vinge och Richard Jomshof.
1 av 5
SD-män. Just här Mattias Karlsson, Henrik Vinge och Richard Jomshof. - Foto: TT/JANERIK HENRIKSSON
Stefan Löfven.
2 av 5
Stefan Löfven. - Foto: TT
Anna Kinberg Batra.
3 av 5
Anna Kinberg Batra. - Foto: Janerik Henriksson/TT / JANERIK HENRIKSSON / TT
Jimmie Åkesson.
4 av 5
Jimmie Åkesson. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW
Richard Jomshof.
5 av 5
Richard Jomshof. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Sverigedemokraterna – snart Sveriges största parti bland män?

Redan i augusti kan Sverigedemokraterna vara landets största parti bland männen.


Inte alla män – men en jäkla massa män tycker att Jimmie Åkesson och hans kamrater tillhör Sveriges bästa parti. Faktum är att SD snart kan vara landets största parti bland just män, det skriver i alla fall Aftonbladet. Det baseras på en analys som gjorts tillsammans med Sverige tycker/Inizio där de kikat vidare på en trolig utveckling för partiet.

Bild: TT

– Vi har tittat på samtliga partier och det finns inga andra som har samma utveckling som Sverigedemokraterna. Bland männen har de gått från 16,1 procent till 21,9 mellan november och april. Därför är det intressant att försöka förstå hur utvecklingen kan bli, säger Karin Nelsson, opinionschef på Sverige tycker, till Aftonbladet.

Om samma utveckling fortsätter så kan Sverigedemokraterna redan i juni gå om Moderaterna som landets näst största parti bland männen och bara ett par månader senare, i augusti, så skulle man i sådana fall passera även Socialdemokraterna.

Bild: TT

Det har alltså Sverige tycker/Inizio räknat ut, baserat på deras egna opinionspanel. Det grundar sig också på att Moderaterna och Socialdemokraterna minskar i de mätningarna, och för att prognosen ska stämma måste även de fortsätta minska i samma takt.

Bild: TT

Denna typ av mätning tycker statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors egentligen inte att man ska lita allt för mycket till eftersom att mätmetoden och urvalet kan göra det hela skevt. Han menar ändå på att Sverigedemokraterna kan fortsätta växa – mycket beroende på hur de andra partierna agerar.

– Det är viktigt hur de förhåller sig till varandra och vilket budskap de har, om de förmår att erbjuda väljarna reformer. SD erbjuder ju reformer som höjd a-kassa och pensioner, som de menar är finansierade genom att de anser att man kan skära i invandringskostnaderna, säger han till Aftonbladet.

Bild: TT

Samtidigt är förstås Sverigedemokraterna överlyckliga, partisekreteraren Richard Jomshof säger till Aftonbladet att det vore "fantastiskt" om de fortsätter växa – men han är inte säker på om det kommer att gå så snabbt som i analysen.

– Det är svårt att säga om det går på så kort tid, men jag tror helt klart att det finns en förutsättning för oss att bli andra största parti och största parti bland vissa grupper, säger Jomshof till Aftonbladet.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att det blir så?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.