Gustav Fridolin vill satsa mer på skolan.
1 av 2
Gustav Fridolin vill satsa mer på skolan. - Foto: tt bild
2 av 2
- Foto: BERTIL ERICSON

Så vill Fridolin förändra skolan – "Vi kan inte vänta längre"

Utbildningsmininstern passade också på att ge en hälsning till alla barn som inte trivs i skolan.


I dag presenterade utbildningsminister Gustav Fridolin regeringens nya plan för att rädda skolan. Staten ska få större kontroll över skolor som inte sköter sig, insatser ska sättas in tidigare hos elever som har det svårt, och det ska satsas mer på elever vars föräldrar inte har gymnasieutbildning.

Dock menar Fridolin inte att det här är ett sätt att återförstatliga svenska skolan i smyg.

– Vi har länge behövt en bättre samordning mellan stat och kommun. Väldigt länge har det varit så att alla skyller på alla. Det ska bli tydligare, sa Gustav Fridolin under en presskonferens i Almedalen i dag.

Men största förändringen är att mer pengar ska riktas till skolor i problemområden. Staten går i dag in med sju miljarder i svenska skolan. Sju miljoner av dem riktas speciellt mot skolor som har det svårt. Fridolin vill att den siffran ökar till 600 miljoner redan nästa år.

Hur bråttom är det?

– Vi kan inte vänta en enda dag till. År efter år efter år har staten stått och tittat på när vi haft skolor som inte ger den kunskap de behöver, säger Fridolin till Nyheter24.

Vad säger du då till de elever som redan nu har ångest över skolstarten och som inte trivs i skolan för att den är för dålig?

– Du gör så mycket. Du anstränger dig, du vill. Gå till skolan, känn efter var det är i skolan du känner dig trygg, var du känner dig glad, vilka lärare som tror på dig och vilka kompisar du har som gör din skola bättre. Landa i det och utgå från det och försök ta dig igenom skolan utifrån det, för det här är så viktigt för din framtid. Så många andra har klarat det före dig, det är klart att du klarar det.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här en bra reform?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.