Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.
1 av 9
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. - Foto: Marcus Ericsson/ TT
2 av 9
- Foto: Marcus Ericsson/ TT
3 av 9
- Foto: Marcus Ericsson/ TT
4 av 9
- Foto: Marcus Ericsson/ TT
5 av 9
- Foto: Marcus Ericsson/ TT
6 av 9
- Foto: Marcus Ericsson/ TT
7 av 9
- Foto: Marcus Ericsson/ TT
8 av 9
- Foto: Henrik Montgomery/ TT
9 av 9
- Foto: Marcus Ericsson/ TT

10 viktiga saker Gustav Fridolin sa i sitt tal

Miljöpartiets språkrör pratade mycket om skolan och utbildning.


1. Historia

Sverige är inte landet lagom. Sverige är landet där vi håller individens frihet högre än någon annan stans. Musikskolan och idrottsrörelsen ger oss internationella framgångar, sa Gustav Fridolin i sitt tal. Och Fridolin kopplade tillbaka till arbetarrörelsens och den liberala rörelsens kamp för att bygga ett framtidsland, sa Fridolin.

2. Orättvisor i skolan

Skolan byggdes stark för att alla skulle kunna bli den de ville vara. Och det handlar det om fortfarande, menade Fridolin. De allra flesta får en bra utbildning, men det räcker inte. Skolan är jämställd, och skillnaden är stor mellan de barn som har mycket från sig hemma och de som inte har det, sa Fridolin i sitt tal. Det fria skolvalet är ett lotteri, och skolan ska inte innehålla nitlotter, sa Fridolin.

3. Lärarna

Lärarlönerna ska höjas, men lärarna ska också få mer tid med sina elever, och få chans att lära av varandra och sätta in stöd tidigt till elever som har det svårt, sa Gustav Fridolin. Fler speciallärare och läsa-skriva-räkna-garanti ska införas. Förändringar i skolan ska in pressas igenom mot lärarförbundet och forskningens vilja, sa Fridolin och tog upp sänkningen av betygsåldern som exempel.

4. Föräldrarnas ansvar

Det är inte bara skolorna som måste bli bättre. Föräldrar måste fråga sina barn ”vad har du lärt dig i dag?” i stället för ”vad fick du för betyg?”. Just nu är det för mycket konkurrenstänk i den svenska skolan, sa Gustav Fridolin. Lärandet måste ske i bland annat idrottsföreningar och i hemmet, sa Fridolin.

5. Kultur

Kulturnäringen sysselsätter 100 000 människor, och kulturen är en viktig del av samhället. Just nu är det viktigaste i skolorna vad du kan skapa, inte kläderna du bär. Vad du kan skapa ger dig så mycket mer tillfredställelse än något du någonsin kan köpa. Du är vad du gör, inte vad du har, sa Gustav Fridolin.

6. Decemberöverenskommelsen

Decemberöverenskommelsen är bra så länge den används rätt, och för att skapa ett bättre politiskt klimat. De som fått förtroende måste föra Sverige framåt, sa Fridolin.

7. Miljöförstöringar

Klimatkatastrofer som torka och översvämningar kan skada instabila stater. Klimatförändringarna håller på att förändra förutsättningarna för samhället. Sverige ska vara det land som visar vägen framåt.

8. Grön omställning

Miljöfrågorna har fått för lite uppmärksamhet, och det är Miljöpartiets fel, sa Fridolin. Utvecklade ekonomier måste visa att det går att ställa om samhället, inte dyr eller krånglig. Miljöpolitiken måste rivstartas. Det ska ske genom utvecklingsoptimism och kreativitet, sa Gustav Fridolin. Sverige måste bli bättre på att hänga med i utvecklingen.

9. Utveckling

Sverige måste ha en modern miljöpolitik, med snabbtåg och förnyelsebara drivmedel. Men var och en kan inte lösa miljöproblemen. Det måste ske tillsammans, sa Fridolin. Det ska inte vara en kostnadsfråga för individen, sa Gustav Fridolin i sitt tal. Genom miljölösningar kan man skapa jobb, både i städerna och på landsbygden.

10. Integration

Fridolin tackade Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf, för att de visade att det fortfarande finns borgerliga röster som står upp för en human flyktingmottagning. Fridolin talade om IS och Kobane och folk som är på flykt. VI måste försöka förstå och ta ansvar, sa Fridolin. Flera länder måste ta sitt ansvar, men Sverige måste bli bättre på integration och att flyktingfamiljer ska få bra jobb och skola, sa Fridolin.

/
tal
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
tyckte du det var ett bra tal?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Östersund

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på E45, Ångsta.", skriver polisen på sin hemsida.