1 av 2
- Foto: tt bild
2 av 2
- Foto: tt bild

Sjöstedt vill höja skatten ordentligt – ska gå till fattiga barn

Vänsterpartiet presenterade nytt förslag i dag.


Jonas Sjöstedt vill höja skatten med fyra miljarder kronor. Och det är de allra riksaste som ska öppna plånboken. Förutom ny skatt på kapital så ska även fastighetsskatten återinföras för dem som har de dyraste villorna.

– Jag tror det är nödvändighet att ha den här typen av beskattning. Alternativet är ju en värld där en liten grupp superrika kontrollerar en väldigt stor del av kapitalet, säger Jonas Sjöstedt till Nyheter24.

Pengarna ska delvis gå till att göra sommarloven bättre för barn i fattiga familjer. De sommarlovsaktiviteter som redan finns i kommunerna ska bli bättre, och speciellt ska det satsas på kommuner som betalar ut mycket försörjningsstöd till barnfamiljer. Som krav för att få pengar månste kommunerna bland annat kunna visa på att aktiviteterna motverkar segregation.

– Många känner en förtvivlan i vardagen, som inte kan ge sina barn det sommarlov de förtjänar. Men jag tror också att de flesta väljare tycker att ett bra land bekämpar barnfattigdom. Vi vill vara det landet, säger Jonas Sjöstedt till Nyheter24.

Sammanlagt räknar Vänsterpartiet med fyra miljarder i höjda skatter, men sommarlovssatsningen kostar bara 250 miljoner att genomföra.

Vad ska resten av pengarna gå till?

– VI har en hel lista på konkreta reformer och idéer, det här är en av dem.

Kommer inte det här leda till ökad kontroll och byråkrati?

– Det första man måste göra är att mäta förmögenhet i Sverige. Men vi diskuterar hur det här kommer se ut.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
är det här ett bra förslag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.