Det är visst inte så noga med ny fakta för Sverigedemokrater.
1 av 4
Det är visst inte så noga med ny fakta för Sverigedemokrater. - Foto: tt bild
Skivomslag för Ultima Thule – och gammalt material kopplat till SD.
2 av 4
Skivomslag för Ultima Thule – och gammalt material kopplat till SD.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
3 av 4
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. - Foto: © Rickard Nilsson / Rickard Nilsson/TT
Pinsamt, Kent Ekeroth.
4 av 4
Pinsamt, Kent Ekeroth.

5 SD-fakta att ta med till fikarummet imorgon

Till dig som behöver svar på tal.


Behöver du också allt oftare diskutera med rasister på rasten? Kämpa vidare, Nyheter24 har samlat den information du behöver för att bemöta de senaste populistiska påståendena och förhoppningsvis göra din lunchrast lite drägligare.

1. "SD är största partiet"

I en opinionsundersökning utförd av Yougov som Metro presenterat har Sverigedemokraterna ett väljarstöd på 25,5 procent, vilket skulle göra partiet till Sveriges största. Den undersökningen har dock fått mycket kritik för att den bygger på en självrekryterad webbpanel. Efter Yougov har flera mätningar presenterats, de visar att Sverigedemokraterna fortsatt växa men att det än så länge körs om av både Moderaterna och Socialdemokraterna.


Bildkälla: TT

2. "Invandrare begår fler brott"

Kent Ekeroth har hävdat i en intervju med BBC World Service att brottsligheten i Sverige ökat i takt med att antalet flyktingar har blivit fler. Dagens Nyheter kunde avslöja Ekeroths påståenden bygger på gamla uppgifter och inte stämmer.

– Att påstå att det skett en ökning av brottsligheten i Sverige den senaste tiden är en lögn. Tvärtom ligger den på ungefär samma nivåer som tidigare. Det som ökar är bedrägerier och nätrelaterade brott, medan dödligt våld minskat något, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, till Dagens Nyheter.


Bildkälla: TT

3. "Ultima Thule är inte rasister"

Jimmie Åkesson har gjort en cover på låten "Fäderneslandet" av bandet Ultima Thule. Det gamla vikingarockbandet säger själva att de lämnat extremism bakom sig, men granskningar visar annorlunda. De ska bland annat ha intervjuats av nazistiska Svenskarnas parti 2012, innan partiet gick i graven.

Som inte det räckte, titta bara på omslaget till nyinspelade låtar de släppte i somras. Kusligt likt en gammal affisch från Sverigedemokraterna med texten: "Bevara Sverige Svenskt".


4. "Sverige är inte tryggt längre"

Vissa påstår att fler är rädda och oroliga för att utsättas för brott. Det tillbakavisar forskare i kriminologi med stöd i studier i Brottsförebyggande rådets trygghetsstudier.

Enligt kriminologerna Felipe Estrada och Henrik Tham är det sedan trygghetsstuderna började genomföras en mindre andel av befolkningen som oroar sig för brottslighet och färre som är oroliga för att överfallas och utsättas för brott.


Bildkälla: TT

5. "Fler brott begås"

Samma forskare tillbakavisar påståenden om att det begås fler våldsbrott. I Dagens Nyheter skriver de att dödligt våld har minskat med drygt 20 mord från 1990-talet till senaste åren. De påpekar att detta skett trots att vi samtidigt haft en befolkningsökning i Sverige och hänvisar till siffror från både Brottsförebyggande rådet och Statistiska Centralbyrån.


Bildkälla: TT

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.