Sverigedemokraternas väljare tror i större grad att folk är onda och egoister än andra människor.
1 av 4
Sverigedemokraternas väljare tror i större grad att folk är onda och egoister än andra människor. - Foto: tt
Det visar ny svensk forskning från Södertörns högskola.
2 av 4
Det visar ny svensk forskning från Södertörns högskola. - Foto: tt
SD:s väljare sticker ut i undersökningen, eftersom de i högre grad anser att man måste ha ”genuint svenskt ursprung” för att kunna ses, som svensk, och att det finns fler onda än goda människor i världen.
3 av 4
SD:s väljare sticker ut i undersökningen, eftersom de i högre grad anser att man måste ha ”genuint svenskt ursprung” för att kunna ses, som svensk, och att det finns fler onda än goda människor i världen. - Foto: Anders Wiklund/TT
Enligt rapporten har ungefär 30 procent av väljarna ett tankemönster som gör att de skulle kunna rösta på SD.
4 av 4
Enligt rapporten har ungefär 30 procent av väljarna ett tankemönster som gör att de skulle kunna rösta på SD. - Foto: Anders Wiklund/TT

Sverigedemokrater har sämre människosyn än andra

Sverigedemokraterna tror att de flesta människor är onda och att "svenskt ursprung" är en förutsättning för att kunna vara svensk. Det visar ny svensk forskning.


Sverigedemokraternas väljare tror i större grad att folk är onda och egoister än andra människor. Det visar ny svensk forskning från Södertörns högskola.

SD:s väljare sticker ut i undersökningen, eftersom de i högre grad anser att man måste ha ”genuint svenskt ursprung” för att kunna ses, som svensk, och att det finns fler onda än goda människor i världen.

– Vår forskning visar att människosynen och basala värderingar har stor betydelse för hur folk röstar. Människosynen och bristande tillit är det som mest skiljer SD-orienterade väljare från övriga partisympatisörer, säger projektledaren Maria Sandgren till sajten Statskoll.

Enligt rapporten har ungefär 30 procent av väljarna ett tankemönster som gör att de skulle kunna rösta på SD. De resterande 70 procenten har dock ett tankemönster som gör att de inte lär rösta på Sverigedemokraterna, skriver Statskoll.

Undersökningen visade också att vissa som röstar på Kristdemokraterna, Moderaterna eller Socialdemokraterna har en världsuppfattning som ligger nära SD-väljarnas. Dock har människor som ligger till vänster oftare en positivare människosyn än andra.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fin människosyn?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.