De nationella proven ska skrivas på datorer.
1 av 3
De nationella proven ska skrivas på datorer. - Foto: TT / TT
Aida Hadzialic är gymnasie- och kunskapslyftsminister.
2 av 3
Aida Hadzialic är gymnasie- och kunskapslyftsminister. - Foto: TT
Snart skrivs nationella proven på datorer.
3 av 3
Snart skrivs nationella proven på datorer. - Foto: TT

Nya satsningen: Snart skriver alla elever nationella prov på datorn

Nationella proven kan vara avgörande för vilket betyg du får. Nu planeras en stor förändring, både i hur proven skrivs och hur de rättas.


Papper och penna känns väldigt 1990-tal i dag. Trots det så är det så nationella proven skrivs – men snart ska det bli ändring på det här.

Utbildningsdepartementet planerar stora förändringar för proven.

– De nationella proven ska digitaliseras och bli centralt och externt rättade, säger Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister, till Nyheter24.

Planen är alltså att proven så snart som möjligt ska börja skrivas på datorer. Dessutom ska de skickas för rättning externt, så att inte lärarna sätter betyg. Det ska leda till att alla elever får likvärdiga resultat på sina prov samt att lärarna får mindre arbetsbörda och mer tid för eleverna.

– Taken är att i stället för att skriva ditt prov som din lärare rättar så kan du sitta framför datorn och skriva och skicka in provet, säger Aida Hadzialic.

Bildkälla

Att använda dator och digitala hjälpmedel i skolan kommer antagligen bli allt vanligare. Nationella prov på datorn är bara ett steg på vägen mot en modernare skola där allt mer sker digitalt.

– Jag tror att vi kommer att röra oss i den riktningen med mer digitala läromedel. Vi tittar på det här, hur man kan få bra infrastruktur, hårdvara, säger Aida Hadzialic och fortsätter:

– Innehållet i klassrummet måste spegla den digitala tid vi lever i, Sverige ska vara i framkant.

När kommer första nationella provet att skrivas på dator då? Ja, just nu är det under utredning, men så snart som möjligt ska det ske, säger ministern.

– Så snart som möjligt, kanske inte om några månader, men snarare ett år framåt, jag kan inte peka på det, det är just vad utredningen ska titta på, säger Aida Hadzialic.

Bildkälla: TT

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du göra nationella prov på datorn?
Tack för din röst!