Yasri Khan (Mp) skakade inte hand med en kvinnlig reporter eftersom han ansåg det vara för "intimt". Moderaten Hanif Bali tycker det påminner om extremister och islamister.
1 av 3
Yasri Khan (Mp) skakade inte hand med en kvinnlig reporter eftersom han ansåg det vara för "intimt". Moderaten Hanif Bali tycker det påminner om extremister och islamister. - Foto: Faksimil TV4 / Moderaterna
Yasri Khan i intervjuen med TV4.
2 av 3
Yasri Khan i intervjuen med TV4. - Foto: Faksimil TV4
Moderaternas Hanif Bali.
3 av 3
Moderaternas Hanif Bali. - Foto: Moderaterna

Hanif Bali sågar MP-toppen: "Hur länge ska vi behöva fly från islamister?"

Miljöpartisten vägrade ta en kvinnlig reporter i hand i samband med en intervju. Hanif Bali ser likheter mellan MP:arens beteende och extremister.


Under tisdagskvällen uppmärksammades att Miljöpartisten Yasri Khan, kandidat till partistyrelsen och ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa, vägrade ta en reporter i hand.

Det var TV4:s Ann Tiberg som skulle göra en intervju när MP-representanten inte ville skaka hand eftersom "fysisk beröring med det motsatta könet anses vara väldigt, väldigt intimt".

Reaktionerna har varit starka och en som kritiserar Miljöpartiet hårt är Moderaternas Hanif Bali.

– Det är häpnadsväckande att vi 2016 har en lång diskussion om jämställdhet och feminism men Miljöpartiet har en kandidat till partistyrelsen som inte vill ta en kvinna i handen, säger Bali till Nyheter24 och fortsätter:

– Är det meningen att vi ska tro att om den personen vore chef någonstans skulle han behandla alla lika? Hur ska Miljöpartiet med trovärdighet kunna kräva att till exempel bolagstyrelser kan vara jämställda?

Bali har bakgrund i Iran och nu ser han likheter mellan Yasri Khans beteende och det hos extremister och islamister. Han menar att det började med att män inte tog kvinnor i hand, fortsatte med att att kvinnor skulle ha slöja och att män och kvinnor inte fick umgås.

– Jag känner igen beteendet från extremister och islamister som man har haft att göra med. Det började så här 1980 i Iran och 1988 peakade det med att halva min släkt avrättades av sådana här människor. Det började med små sedlighetsregler. Nu säger jag inte att Yasri vill avrätta människor, men man ska vara försiktig med såna här krafter, säger Bali och fortsätter:

– Någonstans känner man väl att hur länge ska vi behöva fly från islamister. Jag trodde att väl i Sverige är man fredad från sådant.

/
/
/
/
/
TV4
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.