Vänsterpartiet ägnar sig åt miljöfrågor när det är tufft för Miljöpartiet.
Vänsterpartiet ägnar sig åt miljöfrågor när det är tufft för Miljöpartiet. - Foto: TT / TT / Nyheter24 Tom Jerry Boman

Just nu är det osexigt att vara miljöpartist – förutom i Vänsterpartiet

Nyheter24:s Emma Lindström på plats på Vänsterpartiets kongress.


"Den enes död, den andres bröd" heter det. Nog verkar Vänsterpartiet tagit fasta på det.

Miljöpartiet har fortfarande inte tagit sig ur stormen som pågått kring partiet i veckor. Partiet tappar väljarstöd efter skandaler med avgående bostadsminister, en lokalpolitiker som inte skakar hand med kvinnor och flera misslyckade uttalanden om "9/11-olyckor" och "jag förstår inte att kvinnor blir kränkta".

Vad ser då Vänsterpartiet i det här? Partiet som nu har kongress i Örebro verkar skymta en möjlighet att plocka poäng hos missnöjda MP-are.

"Miljön är inte till salu" ekade partiledare Jonas Sjöstedt när han inledningstalade under första dagen. V-kongressen som pågår från torsdag till söndag fortsatte sedan med en lång debatt om eko-frågor.

Självklart ska även V tänka på miljön, men frågan är varför partiet inte har en egen stark fråga att driva. Tidigare var vinster i välfärden vänsterpartisternas go to-ämne, men det är visst inte tillräckligt het.

I stället står partiet och tjyvhåller på en fråga vars tydligaste företrädare sitter i skiten just nu.

"Vill man försäkra sig om att sossar är röda och miljöpartister gröna, då är en röst på V den bästa" sa Sjöstedt under sitt tal på torsdagen. Kanske har han rätt.

Men Vänsterpartiet borde kunna driva en egen linje och inte enbart stå bakom och sparka det andra partierna i rumpan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Annonslyft – men motvind för dagspress och tv

KD vill ha en ny migrationspakt

Gränser och frihet. Det är de två ord som kommer att symbolisera Kristdemokraternas EU-valskampanj, meddelar partiledare Ebba Busch. KD vill också ha en migrationspakt 2.0.

JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra (M) har hamnat i blåsväder över två rekryteringar på länsstyrelsen i Stockholm.

17-åring häktad efter mordet i Skärholmen

En 17-årig pojke häktas misstänkt för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.

Polisen i Ljungby rapporterar om brand

"Larm om villabrand", skriver polisen på sin hemsida.

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

1 timme sedan
Astronomer har hittat galaxens hittills mest massiva svarta hål som bildats vid kollapsen av en stjärna, Gaia BH3. Hålet är 33 gånger mer massivt än solen.