Nordiska språket låter som i GoT.
1 av 5
Nordiska språket låter som i GoT. - Foto: TT / HBO / Emojipedia
Det tycker Obama under Nordiska toppmötet i Washington.
2 av 5
Det tycker Obama under Nordiska toppmötet i Washington. - Foto: JONAS EKSTROMER / Jonas Ekströmer/TT
Sveriges och Norges premiärminister.
3 av 5
Sveriges och Norges premiärminister. - Foto: JONAS EKSTROMER / Jonas Ekströmer/TT
Obama hyllade Norden.
4 av 5
Obama hyllade Norden. - Foto: JONAS EKSTROMER / Jonas Ekströmer/TT
Löfvens och Obamas. Ny realityshow?
5 av 5
Löfvens och Obamas. Ny realityshow? - Foto: JONAS EKSTROMER / Jonas Ekströmer/TT

Obama om svenskar: "Ni låter som i Game of Thrones"

I veckan har statsminister Stefan Löfven och andra statschefer från hela Norden besökt Vita huset och president Barack Obama.


Under fredagen har statsminister Stefan Löfven och samtliga andra nordiska statschefer besökt Washington DC och president Barack Obama under det Nordiska toppmötet.

Bildkälla: TT

Under veckan har presidenten både hyllat och skojat lite med svenskarna. Bland annat sa han att de nordiska språken låter förvirrande för amerikaner och det låter som i Game of Thrones, skriver Svenska Dagbladet. Han försökte ju även att prata svenska vilket gick – ganska bra i alla fall.

Utländska medier har skrivit att Obama delar värderingar med de nordiska länderna – och att han passade på att hylla länderna. Enligt presidenten präglas det typiska nordiska samhället pålitlighet, jämställdhet, generositet, ansvarstagande och individuell lycka, enligt Daily Mail.

Obama ville också visa att han hände med och fjäskade lite för Sverige. Han hyllade bland annat Avicii och ABBA givetvis. Dessutom hyllade han Spotify – och finska hårdrockare, skriver musiktidningen Billboard.

– Finland har flest hårdrocksband per capita i hela världen. Jag vet inte om det finns ett samband till att landet har så väl fungerande offentliga institutioner, sa presidenten.

Presidenten hyllade också de nordiska länderna för insatser för klimat och för flyktingarna. Tidigare drog presidenten även ett Sverige-skämt när han skojade med republikanernas trolige presidentkandidat Donald Trump.

Och givetvis var det läge för en referens till vikingar:

– Vi måste medge att vikingarna kunde vara lite råbarkade. Deras bordsskick var inte det bästa. Deras klädedräkter lämnade en del att önska. Men tiderna har förändrats och idag är deras uppförande betydligt bättre, skojade Obama.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.