Jonas Sjöstedt rasar mot att kriminella driver asylboenden.
1 av 4
Jonas Sjöstedt rasar mot att kriminella driver asylboenden. - Foto: TT
Han vill avskaffa vinstintressen för asylboenden.
2 av 4
Han vill avskaffa vinstintressen för asylboenden. - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT
En ny granskning visar att fyra av sju polisregioner har problem med grovt kriminella i asylbranschen.
3 av 4
En ny granskning visar att fyra av sju polisregioner har problem med grovt kriminella i asylbranschen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
En utredning om vinsterna ska presenteras i november.
4 av 4
En utredning om vinsterna ska presenteras i november. - Foto: Marcus Ericsson/TT

Sjöstedt: Sluta pumpa in asylmiljoner i kriminella organisationer

Grovt kriminella tjänar pengar på asylboenden, visar en ny granskning. Nu rasar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt mot dagens system.


I dag avslöjade Sveriges Radio att flera grovt kriminella har sökt sig till asylbranschen, för att kunna tjäna snabba pengar på att driva boenden. I Ekots granskning framkom att man har problem med kriminella utövare i fyra av sju polisregioner.

– Vår erfarenhet är att vi ser en ganska skrämmande utveckling när vi ser att det i flera fall handlar om rent grovt yrkeskriminella och andra samvetslösa personer som tar sig in i den här branschen med tanke på att det går att tjäna stora pengar och man gör det snabbt, säger Christer Nordström, polisens presstalesman i region Mitt, till SR.

Och nu riktar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt stark kritik mot vinstuttagen inom flyktingmottagningen.

– Vi vet sedan tidigare att vi har lycksökare och skumraskaffärer i den här branschen, och nu har vi fått bekräftat att det rör sig om grovt kriminella. Så här kan det inte fortsätta, vi kan inte pumpa in miljoner i kriminella organisationer, säger Sjöstedt till Nyheter24.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är kritisk mot systemet.

Många menar att det skulle vara både dyrt och svårt att tillhandahålla lokaler för asylboenden om det vore i offentlig regi, hur ser du på det?

– Det måste ju ändå vara bättre än det här! Kan vi sköta detta själva så kan vi lägga pengar på bra flyktingmottagande istället för att att ge pengar till kriminella.

Just nu pågår en utredning om vinster i välfärden, där just asylfrågan behandlas. I november ska det utredningen kommit fram till leda till konkreta förslag i riksdagen.

– Nu är det upp till de borgerliga och Sverigedemokraterna att få bort vinstintressen ur flyktingmottagandet, säger Jonas Sjöstedt till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör asylboenden kunna gå med vinst?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.