Moderaterna vill att Skolinspektionen stänger ner skolor som har könsuppdelad undervisning.
1 av 3
Moderaterna vill att Skolinspektionen stänger ner skolor som har könsuppdelad undervisning. - Foto: TT
Camilla Waltersson Grönwall är Moderaternas skolpolitiska talesperson.
2 av 3
Camilla Waltersson Grönwall är Moderaternas skolpolitiska talesperson. - Foto: Daniella backlund/SvD/TT
Gustav Fridolin är utbildningsminister.
3 av 3
Gustav Fridolin är utbildningsminister. - Foto: TT

Kravet på Fridolin: Stäng skolor som har könsuppdelad undervisning

Moderaterna går nu ut med hårda krav på regeringen, och vill att de skolor som vill dela upp undervisningen mellan flickor och pojkar måste stängas.


Förra veckan beslutade Skolinspektionen att skolan Al-Azharskolan i Stockholm ska tillåtas ha könsuppdelade idrottslektioner av religiösa skäl. Beslutet har skapat stor debatt, och nu går Moderaterna ut och ställer stenhårda krav på regeringen och utbildningsminister Gustav Fridolin.

– Jag har reagerat mycket starkt, jag är upprörd och förbannad över Skolinspektionens beslut. Fridolin måste ta sitt ansvar här, vi ska inte ha könsuppdelad undervisning i Sverige, säger Moderaternas skolpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönwall till Nyheter24.

Waltersson Grönwall menar att könsuppdelad undervisning endast ska vara tillåten i vissa speciella fall, som till exempel någon enstaka lektion under sex- och samlevnadsundervisningen. Men hon vill samtidigt att Skolinspektionens uppdrag ska bli tydligare.

– Skollagen och de regelverk som styr skolan måste vara så klara att de kan vara en tydlig vägledning för Skolinspektionen. Här ligger ett starkt politiskt ansvar att tydliggöra och skärpa regelverket. Det är Gustav Fridolins ansvar, säger Waltersson Grönwall.

Camilla Waltersson Grönwall.

Annars vill hon att Skolinspektionen är stenhårda mot skolor som har regelbunden könsuppdelad undervisning.

– Vi ska ha en nolltolerans mot dåliga skolor och mot könsuppdelade lektioner. Bryter skolor mot regelverket ska de förlora sitt tillstånd att bedriva skola och stängas. Driver man skola i Sverige ska den drivas enligt den värdegrund som finns i vår skollag och i Sverige.


Vad förväntar du dig att Gustav Fridolin gör här?

– Jag förväntar mig att han driver igenom det här, och presenterar konkreta förslag som gör att skolor följer skollagen.

Från regeringen blir svaret att man nu ska se över lagstiftningen.

– Skolinspektionen har agerat utifrån den skollag som den tidigare regeringen la fram som leddes av Moderaterna. Som Gustav Fridolin sa redan igår kommer vi nu att sätta oss ner och analysera hur lagstiftningen ser ut och hur det här beslutet har kunnat bli möjligt. Alla skolor har ansvar att bygga trygghet mellan tjejer och killar, då kan man inte separera eleverna i ett helt ämne från förskolan till nian, säger Gustav Fridolins pressekreterare Hanna Hessling till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska skolorna stängas?
Tack för din röst!