Sverigedemokraten Björn Söder föreslår en helgdag för kommunismens offer.
1 av 2
Sverigedemokraten Björn Söder föreslår en helgdag för kommunismens offer.
Detta för att både hedra offren och uppmärksamma de som lever under kommunism i dag.
2 av 2
Detta för att både hedra offren och uppmärksamma de som lever under kommunism i dag. - Foto: AP

Sverigedemokraten: Inför minnesdag för kommunismens offer

"Både nationalsocialism och kommunism är totalitära ideologier som bör förpassas till historiens skräphög. Skillnaden mellan dessa ideologier är bara grader i helvetet."


Sverigedemokraten, och tillika riksdagens andre vice talman, Björn Söder har lämnat in en riksdagsmotion som föreslår en nationell dag för att hedra kommunismens offer.

Sedan 1999 har Sverige en nationell dag för att hedra Förintelsens offer, och Söder menar därför att en dag för att hedra kommunismens offer vore passande.

"90 procent av Sveriges unga känner inte till Sovjetunionens Gulagläger, medan 95 procent känner till nazismens förintelseläger", skriver Björn Söder.

Sedan den här undersökningen gjordes 2007 har dock skolplanen ändrats, så att båda ideologiernas offer ska tas upp i historieundervisningen.

"Både nationalsocialism och kommunism är totalitära ideologier som bör förpassas till historiens skräphög. Skillnaden mellan dessa ideologier är bara grader i helvetet.", skriver Söder i motionens motivering.

Dagen som Söder föreslår är den nionde november, vilket är dagen då Berlinmuren föll. Dagen skulle användas både för att hedra kommunismens tidigare offer och för att uppmärksamma de människor som, enligt Söder, lever under kommunismens förtryck.

Det här är inte första gången som Sverigedemokrater talat om kommunism. Bland annat har de föreslagit att lärare ska förhålla sig neutrala till ideologierna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är kommunism lika illa som nazism?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

1 timme sedan
Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.