1 av 2
- Foto: Privat / TT
2 av 2
- Foto: TT

Frans Sporsén Hitler-skämtar om förintelsen

Frans Sporsén, Centerpartiets ungdomsförbund, uppmärksammade tryckfrihetsförordningens födelsedag med ett Hitler-skämt.


Centerpartiet har haft en positiv trend ett tag, vilket synts i opinionsmätningar, men nu har en av partiets medlemmar väckt uppmärksamhet av en helt annan anledning.

Frans Sporsén, Migrations- och integrationspolitisk talesperson för CUF och politisk sekreterare i Centerpartiet, delade på fredagen en meme. Bilden är ett skämt om förintelsen och ser ut att komma från viralsajten 9gag.com.

"Grattis tryckfriheten 250 år" skriver han i inlägget med bilden.


Sporsén berättar för Nyheter24 att han la upp bilden för att uppmärksamma just tryckfriheten.

– Det var för att illustrera att tryckfriheten inte bara handlar om fina grejer som man håller med om, utan möjligheten att få uttrycka skämt eller åsikter som inte alltid är populära. Den firar 250 år och den är utsatt av en jävla massa hot just nu, säger han.

Han tycker inte att det finns något nyhetsvärde i att han delat bilden som anspelar på att 6 miljoner judar mördades under förintelsen. En av anledningarna till att han valde att dela den var Alice Bah Kuhnkes uttalande om Facebooks regler.

– Det var folk som tyckte det var ett olämpligt skämt och det var det. Det är också poängen eftersom det handlar om tryckfrihetsförordningen, säger han till Nyheter24.

CUF vill inte kommentera bilden och Centerpartiet tar avstånd från den.

– Den bilden är inget Centerpartiet står bakom alls. Frågor om det får Frans Sporsén själv svara på, säger Julia Kronnäs på Centerpartiets kommunikationsavdelning.

Enligt Frans Sporsén har han inte fått några kommentarer om skämtet från varken ungdomsförbundet eller moderpartiet.

Det är inte första gången Sporséns meme väcker uppmärksamhet. Tidigare har han skämtat om att KD-ledaren skulle ligga bakom 9/11 och jämfört folkhälsoministern med IS-krigare.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Får man skämta om vad som helst?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.