Siffran för asylsökande kommer bli den lägsta på flera år.
1 av 2
Siffran för asylsökande kommer bli den lägsta på flera år. - Foto: TT
Förmodligen lär siffran inte hamna över 30 000.
2 av 2
Förmodligen lär siffran inte hamna över 30 000. - Foto: TT

Så många har sökt asyl i Sverige under 2016 – lägsta siffran på flera år

2015 blev ett rekordår för antalet asylsökande. Men 2016 kommer inte ens i närheten.


Antalet personer som söker asyl i Sverige har minskat ordentligt. 2015 sökte över 160 000 personer asyl i Sverige, men efter att regeringen och riksdagen bestämt sig för att införa nya hårda regler för den som flyr till Sverige blir nu siffran den lägsta på flera år.

Och med tanke på hur trenden har sett ut nu under hösten och vintern lär det vara drygt 2000 personer som söker asyl i Sverige under december. Därmed lär siffran med totala asylsökanden inte hamna över 30 000.

Det är en ganska liten siffra jämfört med de drygt 162 000 som sökte asyl under 2015, och de 81 000 som sökte asyl 2014. Faktum är att det lär bli den lägsta siffran sedan 2009, enligt Migrationsverkets statistik.

De flesta som sökt asyl hittills har kommit från Syrien, men trots att landet drabbats hård av krig under 2016 är det bara drygt 5000 personer från Syrien som sökt asyl i Sverige under året, enligt Migrationsverket.

Däremot har många av dem som sökte asyl i Sverige under 2015 nu börjar komma in i systemet, och många av dem fick uppehållstillstånd i år. Det gör att siffran med beviljade uppehållstillstånd faktiskt är mycket högre än antalet asylsökande. Fram till december hade 62 496 uppehållstillstånd beviljats. När det gäller anhöriginvandring med asylgrund har 13 622 personer fått uppehållstillstånd i Sverige.

Ett parti som haft ett riktigt jobbigt år är Miljöpartiet – läs mer om det här.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige ta emot fler flyktingar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man mördade bekant med sparkar och slag

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).