Anders Ygeman är nöjd med lagarna.
1 av 2
Anders Ygeman är nöjd med lagarna. - Foto: TT
Anders Ygeman är inrikesminister.
2 av 2
Anders Ygeman är inrikesminister. - Foto: TT

​Trots stökigt nyår – Ygeman är nöjd med lagen om fyrverkerier

Djur blir rädda och människor skadas – men inrikesminister Anders Ygeman tycker att lagstiftningen är tillräcklig.


Nyårsafton är en fin kväll och en trevlig fest för de allra flesta. Men på många håll blev det en stökig natt, och räddningstjänsten runt om i landet har mottagit flera samtal om att raketer skjutits inomhus och ombord på en buss.

Som Nyheter24 tidigare skrivit om så dog hunden Diesel på nyårsnatten, förmodligen av stressen som uppstod vid de höga smällarna.

Flera röster har höjts för att begränsa försäljningen av fyrverkerier, både för säkerhetens skull och för de rädda djurens skull. Bland annat vill Socialdemokraternas Elin Lundgren förbjuda försäljning till privatpersoner.

– Man ska kunna titta på det här med att förbjuda för privatpersoner. Jag tycker att fyrverkerier är vackra och kan fylla en funktion ibland i begränsat område och tid. Jag tycker att några andra än just privatpersoner kan stå för avfyrningen, sa Lundgren till Sveriges Radio på onsdagsmorgonen.

Men hennes partikamrat, inrikesminister Anders Ygeman, håller inte med.

”Det finns möjligheter att inom ramen för gällande lagstiftning begränsa och ingripa när användandet av pyroteknik innebär en risk att skada andra. Jag utgår från att polis och kommuner agerar med de lagliga möjligheter som finns”, skriver Ygeman i ett mejl till SVT.

Är du nyfiken på att se vilka ministrar svenska folket tycker gör bäst och sämst jobb? Läs mer om det här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att fyrverkerier borde få säljas till privatpersoner?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.