Sverigedemokraterna är överrepresenterade i brottsstatistiken, menar Morgan Johansson.
1 av 3
Sverigedemokraterna är överrepresenterade i brottsstatistiken, menar Morgan Johansson. - Foto: TT
Henrik Vinge är inte nöjd med förklaringen.
2 av 3
Henrik Vinge är inte nöjd med förklaringen. - Foto: TT
SD vill veta var brottslingar kommer ifrån.
3 av 3
SD vill veta var brottslingar kommer ifrån. - Foto: TT

Ministern brutalsågar SD:s förslag: ”Är överrepresenterade i kriminalstatistiken”

Sverigedemokraterna vill veta var brottslingar kommer ifrån. Då ryter justitieministern ifrån.


Nej, det blir ingen kartläggning om vilken hudfärg brottslingar har – inte efter att justitieminister Morgan Johansson satt ner foten mot Sverigedemokraternas förslag att kolla på vilket etnicitet de som begår brott i Sverige har.

Anledningen är att man redan vet att minoritetsgrupper är överrepresenterade i brottsstatistiken, men att det handlar mer om var man bor eller vilken inkomst man har. Därför skulle det vara slöseri med tid och pengar att göra en stor undersökning.

– Den politiska slutsatsen av det är att det är arbetslöshet och fattigdom som skapar kriminalitet, inte hudfärg, säger Morgan Johansson till Expressen.

Dessutom menar han att sverigedemokrater faktiskt också begår väldigt många brott, och att man bara vill peka ut folk som inte är födda i Sverige som brottslingar.

– Det ironiska här är ju att Sverigedemokraternas egen riksdagsgrupp själv också är överrepresenterad i kriminalstatistiken. Så skulle man själv generalisera så ska de själva vara beredda att städa framför sin egen dörr innan de pekar ut andra grupper, säger Johansson till Expressen.

Men Sverigedemokraterna är inte speciellt imponerade av ministerns svar.

– Sluta upp med att ljuga och mörka! Ta fram statistik över invandrares brottslighet. Det verkar som att regeringen är rädd för att folk ska få reda på hur det verkligen ser ut, säger SD:s presschef Henrik Vinge till Expressen om Johanssons uttalanden.

Är du nyfiken på hur mycket pengar Sveriges unga politiker tjänar? Det kan du läsa om här!

Nyligen gick en SD-politiker ut och sa att han ville betala våldtäktsmän och göra alla kvinnor som inte röstar på SD till sexslavar – läs mer om det här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vilka är du mest orolig över?
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.