SD-toppen Rickhard Jomshof är inte imponerad.
1 av 3
SD-toppen Rickhard Jomshof är inte imponerad. - Foto: TT Bild
Handelsminister Ann Linde på besök i Iran.
2 av 3
Handelsminister Ann Linde på besök i Iran. - Foto: TT Bild
Richard Jomshof, partisekreterare Sverigedemokraterna.
3 av 3
Richard Jomshof, partisekreterare Sverigedemokraterna. - Foto: TT Bild

Sverigedemokraten sågar regeringens feminism: "Inte trovärdigt"

Sveriges regeringen kallar sig för "Världens första feministiska regeringen". Det stämmer inte riktigt, enligt sverigedemokraten Richard Jomshof.


Sveriges regering kallar sig för en feministisk regering, men lyckas den vara det? Det är det många som frågat sig. Regeringens feminism har tidigare sågats av Moderaten Lotta Finstorp och nu är det Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof som kritiserar ministrarna efter ett besök i Iran.

Nyligen var en delegation med bland annat handelsminister Ann Linde och statsminister Stefan Löfven i Iran och besöket har retat många eftersom Linde bar en slöja – vilket kvinnor måste göra enligt iransk lag.

– Jag är kritisk till deras agerande. Framför allt med tanke på att man samtidigt säger att man är en feministisk regering, säger Jomshof till Nyheter24.

Han menar att feminismen inte är trovärdig när de svenska kvinnorna valde att bära slöja.

– Jag tycker inte de är trovärdiga med tanke på hur de agerat, säger han och fortsätter:

– Om man nu går ut och säger att man är den första feministiska regeringen då förpliktigar det. Då får man visa det i ord och handling och ta strid med ledarskiktet i Iran, tycker jag. Man behöver inte vara otrevlig men man kan säga att vi vägrar ställa upp på det och att våra kvinnor klär sig som de vill.

Richard Jomshof lyfter också fram vice statsminister Isabella Lövins bild som blev världskänd eftersom den tolkades som en pik till Donald Trump.

– Samtidigt som man kritiserar Donald Trump som varit omringad av män har man inte över huvudtaget kritiserat Iran och hur de agerar i kvinnofrågor. Det är inte trovärdigt, säger Jomshof till Nyheter24.

Ann Linde själv har svarat på kritiken på sin Facebook-sida. Där skriver hon bland annat att det var viktigare att vara i Iran i slöja än att inte vara där alls.

"Jag hade inte kunnat leda den svenska handelsdelegationen, träffa åtta ministrar, sluta fem samförståndsavtal och medverka till att svenska företag tecknat kontrakt för nästan tre miljarder kronor utan att resa till Iran. Jag hade heller inte kunnat ta upp frågor om kvinnors rättigheter eller framföra den svenska synen på mänskliga rättigheter och fackliga rättigheter under samtliga ministermöten – vilket jag självklart gjorde"", skriver Linde på sin Facebook.

Läs också om den senaste opinionsundersökningen där Moderaterna backar och SD är näst största parti.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

2 timmar sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.