Många slänger kuvertet direkt.
1 av 5
Många slänger kuvertet direkt. - Foto: TT
Kuverten skickas ut i mitten på januari varje år.
2 av 5
Kuverten skickas ut i mitten på januari varje år. - Foto: TT
Då får pensionärerna sina kuvert först. Under perioden februari - mars får pensionsspararna sina.
3 av 5
Då får pensionärerna sina kuvert först. Under perioden februari - mars får pensionsspararna sina. - Foto: TT
Pensionsbrevet är viktigt även för unga att läsa, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
4 av 5
Pensionsbrevet är viktigt även för unga att läsa, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. - Foto: Victor Harju// Socialdepartementet
5 av 5
- Foto: Victor Harju// Socialdepartementet

Tänker du slänga ditt orangea kuvert? Det här måste du veta först

Är du säker på att du inte vill ha koll på vad som står i ditt pensionsbrev?


Det orangea kuvert som kommer i brevlådan varje år brukar refereras till som ’’ångestbrevet’’ som snabbt kastas in i papperskorgen. Men det finns faktiskt viktiga saker man borde kolla innan man kastar kuvertet.

– Det är särskilt viktigt för unga att tänka på när de tar olika val i livet, säger Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister till Nyheter24.

Så här funkar det. Om du är uppdaterad kring ditt pensionssparande kan du lättare ta beslut om vilka arbeten du ska ta, om du vill bo utomlands ett tag och till och med när du känner att det är dags att bilda familj. Du förbättrar helt enkelt dina möjligheter att påverka din ekonomiska framtid.

– Om man arbetar på en arbetsplats som saknar kollektivavtal blir det väldigt viktigt att se vilken tjänstepension den erbjuder då den utgör hela 25 procent av din pension, säger Strandhäll.

Socialminister Annika Strandhäll

Dessutom kommer brevet med en personlig kod man kan logga in med för att göra alla olika typer av prognoser när det gäller pensionen.

Med andra ord kan det nog vara smart att kika lite i kuvertet innan man kastar det.

– Många slänger det utan att överhuvudtaget öppna det för att de tänker att det ligger ganska långt borta och kanske inte ens hänger med i allt som står. Men kuvertet kommer även med tips och nummer man kan ringa om man behöver information, säger Strandhäll.

Det kan tänkas bli viktigare ju äldre en blir, men faktum blir ju att ju yngre du är när du får kolla på detta desto större påverkan skulle du faktiskt kunna ha på din framtid.

– Det vi skulle vilja är helt enkelt att du öppnar det och bryr dig om att det kommit, säger Strandhäll.

Kuvertet kan alltså ses som en uppdatering kring hur det liv du lever idag påverkar din framtid. Om du vill få reda på det, ta dig de där två minuterna för att åtminstone öppna det innan du gör dig av med det.

Regeringen vill också ta hårdare tag mot fake news – läs mer om det här

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Slänger du ditt orangea kuvert?
Tack för din röst!