Moderatpolitikern Maria Stockhaus tycker att det borde ske fler inhemska adoptioner.
1 av 3
Moderatpolitikern Maria Stockhaus tycker att det borde ske fler inhemska adoptioner. - Foto: TT Bild / TT Bild
Maria Stockhaus tycker också att adoption borde lyftas fram som ett alternativ till abort.
2 av 3
Maria Stockhaus tycker också att adoption borde lyftas fram som ett alternativ till abort. - Foto: TT Bild
Hon tycker adoption kan vara bättre än att placeras barn i fosterhem, vilket måste omprövas var sjätte månad.
3 av 3
Hon tycker adoption kan vara bättre än att placeras barn i fosterhem, vilket måste omprövas var sjätte månad. - Foto: TT Bild

Nya förslaget: Därför borde fler svenska barn adopteras bort

Använd adoption som ett alternativ till abort och låt fler omhändertagna barn adopteras, det tycker moderaten Maria Stockhaus.


Det är inte så vanligt med adoptioner inom Sveriges gränser. Under 2015 var det bara 2 262 adoptioner som genomfördes inom landet, av totalt 18 588 adoptioner, enligt Statistiska centralbyrån.

Det borde ske fler inhemska adoptioner, tycker moderaten Maria Stockhaus.

Hon menar att adoptioner borde användas som alternativ när föräldrar inte kan ta hand om sitt barn eller när någon vill genomföra en abort.

När ett barn omhändertagit enligt Lagen om vård av unga, LVU, omprövas beslutet varje halvår. Det kan skapa en otrygghet för barnet och det kan vara bättre att barnet adopteras av en familj, menar Stockhaus.

– Man har ändå gjort en bedömning att omhänderta barnet med stöd av LVU, det är inget som en socialtjänst gör lättvindigt, säger hon till Nyheter24.

Tvångsadoption

Men ska myndigheter kunna bestämma att barnet adopteras av en ny familj? Det borde utredas, enligt moderaten.

– Jag kan inte säga om det är rätt eller fel, men det vore bra med någon form av utredning. Det kan finnas fall där det är så att man borde adoptera mot föräldrarnas vilja, men frågan är komplex och måste ha en ordentlig utredning.

Abort

Stockhaus tycker också att Mödravårdscentralen borde lyfta fram adoption som ett alternativ till abort.

– Internationellt sett är det inte ovanligt att man väljer att fullfölja graviditeten och det kan vara ett bättre alternativ, men i dagsläget är det inget som diskuteras. Det är nog många barnlösa som skulle kunna tänka sig att adoptera ett barn som är fött i Sverige, säger Stockhaus till Nyheter24.

Hon lyfter också fram att det inte handlar om att begränsa aborträtten, utan om att erbjuda alternativ till att avsluta graviditeten.

Läs också om Moderaternas förslag om att förbjuda kriminella från att vara på vissa platser. eller om Sverigedemokraternas förslag som skulle göra det svårare att få göra abort.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.