Moderaterna lägger nytt förslag.
1 av 3
Moderaterna lägger nytt förslag. - Foto: TT
Elisabeth Svantesson är vice partiledare.
2 av 3
Elisabeth Svantesson är vice partiledare. - Foto: TT
Nästan 150 000 har varit arbetslösa längre än ett år.
3 av 3
Nästan 150 000 har varit arbetslösa längre än ett år. - Foto: TT

Så vill Moderaterna lösa långtidsarbetslösheten:" Behöver stöd och aktivitet"

Elisabeth Svantesson och Moderaterna vill nu få bukt med arbetslösheten – och man vill göra det genom en ny arbetsform.


Långtidsarbetslösheten verkar vara en riktigt svår nöt att knäcka för Sveriges politiker. Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik finns det ungefär 150 000 personer i Sverige som varit utan arbete längre än ett år.

Dessutom visar nya siffror att nästan 23 000 personer befinner sig i något av Arbetsförmedlingens program utan att göra något alls.

Nu vill Moderaternas Elisabeth Svantesson, som var arbetsmarknadsminister under Allians-regeringen, se till att långtidsarbetslösa får något att göra.

– Det viktiga är att man göra något som gör att man kommer närmare arbetsmarknaden, och också att man gör meningsfulla aktiviteter, säger Svantesson till Nyheter24.

Elisabeth Svantesson. Bildkälla:TT

Moderaterna vill nu införa “matchningsanställningar”, där bemanningsföretag och mindre sociala företag ska kunna ta emot människor som varit arbetslösa en längre tid. Enligt Svantesson vågar arbetsgivare inte alltid anställa de här personerna. Därför ska personer kunna “lånas ut” under högst två år till en arbetsgivare – det hela ska finansieras med skattemedel.

– Det här är personer som behöver stöd och aktivitet. Man har varit i sysselsättningsfasen, och sen fått lämna och gå hem. Det är nog det sämsta man kan göra med de här människorna, säger Svantesson.

Finns det inte en risk att väljarna ser det här som att ni försöker sparka liv i "Fas 3" igen?

– Min poäng är att man till exempel inom äldreomsorgen kan vara med som ett stöd, att prata med äldre eller göra de sysslor som inte alltid hinns med. Det ska vara meningsfulla aktiviteter, det är det viktigaste. Att man kommer dit och känner att man gör skillnad. Det fanns exempel på aktivitet i sysselsättningsfasen som inte var meningsfulla – den typen av aktiviteter ska inte finnas.

Nyligen gick Moderaterna till hård attack mot regeringen efter upploppen i Rinkeby – läs mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det är ett bra förslag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.