- Foto: TT/Tv4

Kravet på Löfven om religiösa friskolor: "Segregationen har ökat"

Efter Kalla Faktas avslöjande ökar nu den interna pressen på Stefan Löfven.


I helgen ska Socialdemokraterna ha stormöte, och en av frågorna som förmodligen kommer diskuteras en hel del är den om religiösa friskolor.

I veckan kunde TV4:s Kalla fakta avslöja att barn på den muslimska Al-Azharskolan delas upp efter kön när de ska åka buss, och nu vill många inom Socialdemokraterna att partiet ska ta hårdare tag mot religiösa friskolor.

– Jag tror att det är viktigt att man tydliggör att den typ av religiös undervisning som de eftersträvar får gärna äga rum, men inte inom ramen för det skolpliktiga eller skattefinansierade skolväsendet, säger Daniel Färm, Socialdemokraterna i Stockholm, till Sveriges Radio.

Socialdemokraterna vill ha strängare regler för friskolor, men många tycker inte att det räcker. Jesper Bengtsson, Socialdemokraterna i Sörmland, är också trött på systemet, och vill se mer integration i skolan.

– Skolutvecklingen de sista åren gått i en helt annan riktning, i alla skolor nästan, segregationen har ökat. Men här finns det en möjlighet att faktiskt göra så att människor med i alla fall olika religiös bakgrund möts, då tror jag att man ska ta den möjligheten, säger Bengtsson till SR.

Och statsministern har svarat på kritiken… typ.

– Nu ska vi samlas på kongressen för att diskutera det där. Jag säger att som princip accepterar inte vi socialdemokrater att vi har skolor som segregerar på det här sättet, och därför så vill vi åtgärda det, säger Stefan Löfven till SR.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
TYCKER DU RELIGIÖSA FRISKOLOR SKA FÖRBJUDAS?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.