1 av 3
- Foto: TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: TT

Stenhårda attacken: "Miljöpartiet borde ta ett friår från regeringen"

Miljöpartiet får nu hård kritik efter nya förslaget om friår. Och nu tycker Moderaterna att Mp själva borde ta ett friår.


Nu i helgen är Miljöpartiets kongress i Linköping i full gång. En av de hetare frågorna under veckan har varit förslaget om friår, eller "alterneringsår" som Miljöpartiet nu kallar det.

Friåret går ut på att den som jobbar ska kunna ta långledigt, och att en arbetslös ska kunna ta dens plats istället.

Men kritiken har varit hård mot Mp, och nu går en av Moderaternas allra tyngsta namn, partisekreteraren Tomas Tobé, till sylvass attack. Han menar att Miljöpartiet själva borde ta ett friår.

– De enda som skulle behöva ett friår i Sverige är Miljöpartiet ur regeringen, säger Tomas Tobé till Nyheter24.

Tomas Tobé.

Tobé är dessutom kritisk mot Miljöpartiet överlag, och det inflytande Mp har i regeringsställning.

– Man har höjt skatter på jobb och företagande, och dessutom har man nu fått Stefan Löfven att gå med på ett friår. Men jag tror att det där friåret är något Miljöpartiet borde ta själva.

Och Tobé ger inte mycket för tanken om att friåret skulle kunna ha positiva konsekvenser. Istället menar han att det helt enkelt är en ideologisk fråga för Fridolin och Lövin.

– Friåret är prövat tidigare och utdömt av alla seriösa instanser. Det bidra inte till några stora sysselsättningseffekter eller att fler startar företag. Jag tycker det är underligt att Miljöpartiet återkommer till ett förslag de vet inte fungerar, säger Tobé.

Men från Miljöpartiets håll tycker man att Tobés uttalanden är anmärkningsvärda.

– Att Moderaterna motsätter sig förslag som ska ge människor en chans att få in en fot på arbetsmarknaden eller starta ett eget företag är rent ut sagt förbluffande. Alterneringsår är dessutom ett bra förslag för alla de som känner av den allt påtagligare stressen i samhället. Det är jätteviktigt att att vi tar ohälsan i arbetslivet på allvar, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind till Nyheter24.

Miljöpartiets Amanda Lind.

Nyligen genomgick Miljöpartiet en skandal, som tvingade en toppolitiker att avgå – läs mer om det här!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du friår är en bra idé?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.