- Foto: Tom Jerry Boman @Nyheter24 / TT

Sverigedemokraterna har vunnit – och vi andra har slutat bry oss

"Det är inte längre någon som förvånas över den grova rasismen inom det parti som är Sveriges tredje största."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det började långt innan 2010 när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Men det var det året normaliseringen började på riktigt.

Sedan avslöjades att högt uppsatta SD:are gick på stan med järnrör och riktade hat och hot mot både kvinnor och invandrare. Då förfasades vi, men det var inte allt som hände. Samtidigt växte stödet för partiet som borde vara en skamfläck på Sveriges politiska karta.

Då fick partiets ekonomiskpolitiske talesperson Erik Almqvist sluta. Han ersattes av Oscar Sjöstedt. Nu har även Sjöstedt visat sitt rätta jag i en film där han skämtar om judar.

Han kommer inte lämna partiet. Han ber knappt om ursäkt. Ett kort uttalande på sin Facebook är allt som hörs från honom, och snart kommer han prata om hur SD sparar pengar på människoliv igen.

Det där vi såg i videon är inte glömt, vi bryr oss bara inte.

2010 var det många som insåg vart vi var på väg när Sverigedemokraterna tågade in i riksdagen, tog plats och satte sig på platserna som borde vara till för personer som vill bygga ett bättre samhälle. Vi blev oroliga och rädda. Vi ville inte att det här skulle bli normalt.

Många varnade för normaliseringen.

2016 är den här, normaliseringen. Det är inte längre någon som förvånas över den grova rasismen inom det parti som är Sveriges tredje största. Det är knappt ens någon som bryr sig.

De fåtalet personer som hade något att säga om videon försvarade Sjöstedts uttalande. Det är här vi är nu.

Om skribenten:

Emma Lindström är politisk reporter påNyheter24. Följ henne på Twitter: @emmalindstr_m.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.