- Foto: Nyheter24/TT

​Alliansen har en ny ledare – nu dominerar Annie Lööf svensk politik

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl kommenterar dagens stora kaos, och vem som är den stora vinnaren.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nej, det blev inget regeringskaos. Anna Kinberg Batra valde att möta pressen ensam, och ensam stod hon där och berättade att hon ville sänka regeringen tillsammans med SD-röster.

Men ensam förblev hon. Det tog bara någon timme innan Annie Lööf stegade in i pressrummet i riksdagen och bestämde att det minsann inte skulle bli något kaos.

Och när pressträffen var avslutad stod det klart: svensk borgerlighet har en ny ledare. Anna Kinberg Batra har inte bara misslyckats med att få Moderaterna att lyfta i opinionen – hon har nu även bevisat att hon inte kan leda ett partisamarbete.

Som en cyklist som spurtar vid helt fel tillfälle har Kinberg Batra planerat mandatperioden dåligt, fattat fel beslut vid fel tid och inte alls verkat trott på sig själv. Hon chansade, förlorade, och alla såg det hända. Pinsamt värre.

Annie Lööf, som utsågs till årets politiker 2016 av Nyheter24, visar ryggrad, ledarskap och uthållighet. Väljarna längtar efter den typen av politiker, och Lööf och Centerpartiet kommer säkerligen att belönas för sitt agerande idag.

För Anna Kinberg Batra börjar ett och ett halvt år av osäkerhet, bortförklaringar och orealistiska scenarion. Men för Annie Lööf har framgångssagan bara börjat.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?