Åhléns i Stockholm
Karl Anders Lindahl om terrordådet i Stockholm - Foto: Nyheter24/TT

Vi ger aldrig upp – och idag är vi alla stockholmare

"När någon fick det otänkbara beskedet att en närstående inte klarat sig. Då satt du och spred din vidriga människosyn." Nyheter24:s politiske redaktör Karl Anders Lindahl skriver om terrordådet i Stockholm.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi har under eftermiddagen mötts av fruktansvärda bilder från centrala Stockholm. En attack har skett, men vi försöker ta reda på exakt vad som hänt.

Men nästan precis samma sekund som de första nyheterna började dyka upp om attacken vid Åhléns så började det. Det jag naivt hoppades att vi skulle slippa. Vidrigheterna.

Avskum. Rent avskum som spridde ocensurerade bilder på döda och skadade, obekräftade uppgifter om nya händelser och vilka som var misstänkta, med ord som “stäng gränserna” och“stoppa invandringen”.

Du som gjorde detta. Vad kommer du svara när dina nära och kära frågar dig om händelserna, imorgon, om ett år, om femtio år? Att du satt och spred skit för att propagera för stängda gränser? Att inte släppa in folk som flyr från våld och död? Att din rasism var viktigare än människors sorg?

När alla andra var oroliga, rädda, letade efter sina nära och kära. När någon fick det otänkbara beskedet att en närstående inte klarat sig. Då satt du och hatade. Då satt du och spred din vidriga världssyn.

Och om det är sådan skit du vill göra med ditt liv, gör det bara.

Men vi som vill ha ett öppet samhälle, en stad där vi bryr oss om och tar hand om varandra. Vi som öppnar våra dörrar när du vill stänga världen. Vi klarar oss utan dig.

Vi ger aldrig upp, vi kommer inte låta oss skrämmas. Tillsammans reser vi oss ur askan och blir starkare. Modigare. Större.

Vi är Stockholm.

Och idag är vi alla stockholmare.

"För första gången känner jag att Stockholm är min stad"

--

Det här vet vi om terrorattacken:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

1 timme sedan
Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

1 timme sedan
En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.