Facebook köpte WhatsApp tidigare under februari.
Facebook köpte WhatsApp tidigare under februari. - Foto: AP / TT

Telegram blev en av världens mest populära appar – på fyra timmar

När Facebookägda WhatsApp låg nere i fyra timmar fick en helt annan meddelandeapp sitt stora genombrott. På den korta tiden skaffade fem miljoner användare Telegram.


Värsta på flera år

När WhatsApp låg nere i fyra timmar i helgen var det ett hårt slag mot företaget.

– Det har varit den längsta och största störningen vi haft på flera år och påverkade alla våra användare, skrev vd:n Jan Koum i ett mejl till The Verge då.

Problemet orsakades av en trasig router.

Den enes bröd, den andres död. I helgen gick meddelandetjänsten WhatsApp, som nyligen köptes av Facebook, ner i fyra timmar.

Det blev årets lyckträff för den liknande appen Telegram. På de fyra timmarna skaffade fem miljoner människor appen för att kunna fortsätta kommunicera med sina vänner, skriver The Verge.

Ligger före Facebook

Telegram blev snabbt en av de mest populära apparna i sin kategori. Enligt statistiksajten App Annie är Telegram just nu den näst mest populära bakom WhatsApp i kategorin "sociala nätverk". Appen placerar sig före bland annat Facebooks app och Kik Messenger.

Redan innan Facebookgrundaren Mark Zuckerberg la 123 miljarder kronor på WhatsApp började Telegram växa.

– Vi har varit nummer ett i spanska, arabiska och flera latinamerikanska upplagor av App Store flera veckor innan affären, säger Telegrams Markus Ra till The Verge.

Skapad av ryska pionjärer

Det är bröderna Pavel och Nikolaj Durov, skaparna bakom VKontakte ("ryska Facebook"), som ligger bakom Telegram.

Appen är väldigt lik WhatsApp rent utseendemässigt, men företaget säger sig vara både snabbare och säkrare än konkurrenten. Till exempel sparas inte meddelanden på samma sätt som i WhatsApp. Det gör Telegram till en slags blandning av konkurrenten och Snapchat.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hotade sajt – döms för knarkbrott

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.