En stor säkerhetslucka har upptäckts i Android.
1 av 3
En stor säkerhetslucka har upptäckts i Android. - Foto: tt bild
Med ett enkelt meddelande kan hackare ta över din mobil.
2 av 3
Med ett enkelt meddelande kan hackare ta över din mobil. - Foto: tt bild
I värsta fall hinner du inte ens märka att du får ett meddelande.
3 av 3
I värsta fall hinner du inte ens märka att du får ett meddelande. - Foto: tt bild

Stor säkerhetslucka i Android – kan drabba hundratals miljoner

Nyupptäckt säkerhetslucka gör att hackare lätt kan ta över din mobil.


Har du Android-systemet på din smartphone? Då kan du vara påverkad av den nya stora säkerhetsluckan i Googles operativsystem.

Bara genom att skicka ett MMS till en Android-mobil kan en hackare ta över mobilen, utan att mottagaren ens behöver öppna meddelandet. Faktum är att om du tar emot meddelandet i appen Hangouts, som finns på alla Android-mobiler, hinner du inte ens märka att du får något meddelande.

– Hackningen sker ögonblicket innan du ens hör meddelandesignalen, säger experten Joshua Drake till NPR.

Så här går hacket till: Hackaren gör en kort video med fulkod i och skickar till en Android-mobil. På Hangouts sparas videon automatiskt i telefonen, vilket gör att koden lätt tar sig in i mjukvaran. Om du tar emot meddelandet i vanliga SMS-appen så blir det lite mindre farligt, då du faktiskt måste öppna meddelandet innan det är någon fara.

Bildkälla

Sent i går kväll gjorde Google, som äger Android, ett uttalande där man menar att man jobbar på att åtgärda säkerhetsluckan, skriver NPR. Andra källor uppger att felet kan drabba hundratals miljoner enheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för hackerattacker?
Tack för din röst!
Senaste nytt

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.

10 yrken där du får jobb direkt – och lön på upp till 35 000 i månaden

Det är lågkonjuktur, men det betyder inte att det är nattsvart på arbetsmarknaden för det. Nyheter24 listar tio yrken där möjligheterna till jobb är stor.