- Foto: tt bild/skärmdump

Därför skriver du in de små orden för att visa att du är mänsklig

Visste du att det finns en hemlighet bakom de där orden du skriver in när du ska bevis att du inte är en robot?


Har du någon gång fått frågan om du är mänsklig? Förmodligen ganska ofta.

Ibland vill ju en webbsida att du skriver ner ett litet ord som syns i en ruta, bara för att bevisa att du faktiskt finns, att du inte är en bot som sitter och försöker lura systemet. Ganska logiskt, eller?

Men har du någonsin tänkt vad du faktiskt gör när du skriver in de där orden? Metoden kallas reCAPTCHA, och har använts av Google under många år. Och de har också hittat ett sätt att utnyttja din ärlighet.

Orden är nämligen ord som Googles egna algoritmer och program har svårt att tyda. Därför skickas de ut till dig, som får skriva vad det står.

Blev stämda

Det här hjälper oss att digitalisera böcker, förstå bilder, och bygga ny mjukvara för att förbättra kartor och lösa svåra problem, skriver Google på sin hemsida.

Japp, du läste rätt. Varej gång du fyller i svaret och bevisar att du finns på riktigt så jobbar du helt gratis åt Google.

Det här är så klart inte helt okontroversiellt. Förra veckan lämnades en stämning in mot Google i Massachusetts i USA, där det stod att jätteföretaget ”stulit en liten mängd tid från ett stort antal människor” Dock, tyckte inte domaren att det räckte för att kräva Google på pengar.

– Sökanden har inte gjort några argument som tyder på att de få sekunder det tar att skriva ett ord är något en konsument har en rimlig anledning att förvänta sig kompensation för, skrev domaren i beslutet, skriver Side3.

/
/
Bot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visste du det här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Han bor mitt i USA:s gränskris

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.