SD-profilen och riksdagsledamoten Kent Ekeroth.
1 av 7
SD-profilen och riksdagsledamoten Kent Ekeroth. - Foto: Riksdagen
Anders Behring Breivik
2 av 7
Anders Behring Breivik - Foto: SCANPIX
Paul Ray
3 av 7
Paul Ray - Foto: SCANPIX
English Defense League
4 av 7
English Defense League - Foto: Lefteris Pitarakis / SCANPIX
Alan Lake vill föra samman English Defence League med Counterjihad-rörelsen.
5 av 7
Alan Lake vill föra samman English Defence League med Counterjihad-rörelsen. - Foto: Faksimil SVT
Swedish Defense League
6 av 7
Swedish Defense League - Foto: Faksimil SVT
Breiviks manifest 2083. En 1518 sidor lång krigsförklaring mot islam.
7 av 7
Breiviks manifest 2083. En 1518 sidor lång krigsförklaring mot islam. - Foto: SCANPIX

"SD-ledamotens vänner inspirerade Breivik"

Uppdrag Granskning avslöjar på onsdagen hur Anders Behring Breivik hämtade inspiration till sitt manifest från Counterjihad - en rörelse med bland andra sverigedemokraten Kent Ekeroth i spetsen.


English Defense League

EDL drivs av brittiska patrioter som säger sig försvara Europa mot hotfull islamisering.

Anders Behring Breivik påstår att han är bekant med flera ledare i organisationen. Men ingen vill erkänna kontakt med Breivik. Han blev petad från Norska Defense League som ansåg att han hade för militanta åsikter.

Swedish Defense League är en svensk systerorganisation. Ledare är en 25-årig man med tydliga kopplingar till en av huliganorganisationerna i Sverige.

Svensken som fick manifestet

Isak Nygren är talesman för organisationen, med ett förflutet i Sverigedemokraterna. Han har varit Facebookvän med Breivik sedan 2009. Men i en intervju med Uppdrag Granskning säger han att han är emot våld.  Han var en av dem som Breivik skickade sitt manifest till.

English Defense League

De påstår att de är emot våld, men nästan alla av organisationens demonstrationer har hittills urartat i våldsamma kravaller. Flera av organisationens medlemmar har ett våldsamt förflutet.

Ledaren Tommy Robinson har själv åkt fast för att ha sparkat en polis i huvudet. Många är uttalade rasister - och några av medlemmarna laddade själva upp en film på nätet där de oprovocerat misshandlar pakistanier på tunnelbanan i London.

Paul Ray startade EDL och pekades i ett tidigt skede ut osm Breiviks mentor, varpå han togs till förhör hos norska polisen. Han menar att organisationen är allt annat än fredlig.

Anders Behring Breivik mördade 77 människor. Samma dag, den 22 juli 2011, skickade Breivik ut ett 1518 sidor långt manifest till drygt 1000 mailadresser. Manifestet består till 40 procent av andras material, där 10 procent kommer från bloggaren "Fjordmannen" - en man som tidigare försvarats av Sverigedemokraternas internationella sekreterare, Kent Ekeroth.

Spårat manifestets mottagare

Uppdrag Granskning har tillsammans med norska NRK Brännpunkt granskat Breiviks manifest och lyckats spåra upp 547 av de 1001 personer som mottog manifestet, som han kallar för sina vänner och sina vänners vänner.

Fram träder ett nätverk, en global motståndsrörelse som alla har samma gemensamma mål - att stoppa islam.

Breivik har uttalade sympatier med English Defense League, som har systerorganisationer i både Sverige och Norge. Organisationen har tagit avstånd från norrmannen, trots att mycket i Breviks manifest är hämtat från EDL.

I slutet av manifestet skriver Breivik att han tröttnat på EDL och att han i stället samtycker med en annan antiislamistisk rörelse - Counterjihand, som har visat sig ha samröre med EDL.

Counterjihad

Brittiske Alan Lake jobbar aktivt med att föra ihop gräsrotsrörelsen i English Defense League med Counterjihad. Han blev personligt inbjuden till Sverige för att hålla tal - av sverigedemokraten Kent Ekeroth, som jobbar med att sprida rörelsens budskap i Sverige.

Ekeroth och Lake träffades för första gången på ett Counterjihad möte år 2009. Därefter har Lake kallat Ekeroth för sin gode vän.

Counterjihad har ingen formell ledare men på hemsidan Gates of Vienna publicerar de sina idéer, och där har även Anders Behring Breivik varit inne och skrivit kommentarer.

Uppdrag Granskning träffar Lake för en intervju i London. Han menar att han förstår Breiviks hat och säger att Sverige har "stora problem" att svenskarna är "för snälla" och inte jobbar aktivt mot de faror som härjar runt omkring. Han menar att Sverige inte är starka nog för att "stå emot islam".

Enligt Lake så är inte English Defense League våldsamma - i stället är det motdemonstranterna som är ansvariga för våldet.

Alan Lake har tidigare publicerat ett inlägg där han skrivit att: "Om dom smiter avrättar vi dom" - som syftar till "landsförrädaren" brittiske premiärministern David Cameron. Han har skrivit flera texter om krig, våld och väpnat motstånd, men det vill han i efterhand helst inte prata om, utan fortsätter att hävda att rörelserna är emot våldsamma handlingar.

Bloggaren Fjordman

Bloggaren Fjordman är en av Counterjihads främsta ideologer, och en förebild för Breivik. Han ska ha skrivit att: "Mitt råd till alla västerlänningar är att omedelbart beväpna sig, i första hand mentalt, men även fysiskt med vapen och förmågan att använda dem".

Kent Ekeroth har gått ut till hans försvar, efter att det uppdagats att han inspirerat Breivik. Ekeroth menar att hans texter går ut på att bevara öppenhet, demokrati och västerlandet.

Ekeroth väljer till sist att svara till Uppdrag Granskning och kommentera Alan Lakes rasistiska uttalanden, men menar att han varit ovetande och att Counterjihad inte är en rasistisk rörelse utan en rörelse som granskar och kritiserar islam.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 på SVT 1.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.