Nyheter24

tis 2 sep 2014

TIPSA OSS!

Därför blev Breivik "ultranationalist"

Publicerad 2012-04-17 16:42
  • BILD 1 av 2
    Breivik, Utøya, Oslo, Terrordåd, Anders Behring Breivik

    Breivik har dåliga personliga erfarenheter, vilket gjort honom till nationalist.

  • BILD 2 av 2
    Foto: Heiko Junge / SCANPIX Oslo, Breivik, Utøya, Anders Behring Breivik, Terrordåd

    Breivik gör sin högerextremisthälsning.

Ett flertal konfrontationer med muslimer i kombination med kriget i det forna Jugoslavien. Det gjorde Anders Behring Breivik till den han är i dag, enligt dagens rättegång.

– Att kristna skulle ha begått brott mot muslimer är en överdrift, sa Breivik under den andra rättegångsdagen.

Klockan 16 på tisdagen avslutades dagens förhandlingar i Breivik-rättegången. Avsikten med dagen var att utröna något om massmördarens motiv och bakgrund. Genom att låta Anders Behring Breivik, 33, förklara sig i vad som lät som ett försvarstal -  följt av en utfrågning - skulle rätten förhoppningsvis nå viss klarhet.

På frågorna från åklagaren uppger Breivik att han är en “ultranationalist”. Något han bland annat uppger att han blivit efter “ett 20-tal konfrontationer med muslimer”  . Droppen menar han var kriget i det forna Jugoslavien.

– Det var nog droppen för många. Att kristna skulle ha begått brott mot muslimer är en överdrift, sa han i rättssalen.

Hur han ser på det systematiska folkmordet på muslimer och massakern i Srebrenica under 90-talets krig som annat än brott mot muslimer framgick dock inte fullt ut.

Att Breivik sedan kom i kontakt med militanta nationalister, vilket han påstår hände 2001, var enligt honom själv bara av en slump.

I morgon fortsätter förhandlingarna. Då kommer även hans psykiska tillstånd att tas upp. På grund av att en nämndeman byttes ut blev dagens förhandlingar försenade.


KOMMENTARER