Breivik har fått fem rättegångsdagar på sig att föra sin talan.
1 av 4
Breivik har fått fem rättegångsdagar på sig att föra sin talan.
En nämndeman petades från fallet efter att denne skrivit att "Breivik borde få dödsstraff" på. . .
2 av 4
En nämndeman petades från fallet efter att denne skrivit att "Breivik borde få dödsstraff" på. . . - Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Den högerextrema hälsningen gjordes även den andra rättegångsdagen.
3 av 4
Den högerextrema hälsningen gjordes även den andra rättegångsdagen. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Rättegången fortsätter under onsdagen.
4 av 4
Rättegången fortsätter under onsdagen. - Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Andra rättegångsdagen väckte känslor

På tisdagen hölls den andra rättegångsdagen mot terroristen Anders Behring Breivik i Oslo tingsrätt. Här är ett urval av reaktionerna i media.


Rättegången i siffror

- En person, Anders Behring Breivik, står åtalad, men omkring 1 500 personer är direkt inblandade i rättegången.

- Åtalet är 18 sidor långt.

- Breivik står åtalad för terrordåd och mord på 77 människor och mordförsök på 42.

- 33-åringen försvaras av fyra advokater; Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn och Trond Jordets.

- Två åklagare; Svein Holden och Inga Bejer Engh.

- Två domare; Wenche Elisabeth Arntzen och Arne Lyng.

- Tre nämndemän; konsulten Ernst Henning Eielsen, pensionären Anne Elisabeth Wisløff och läraren Diana Patricia Fynbo.

- Rättegången direktsänds i 17 tingsrätter runt om i Norge.

- Omkring 150 personer har kallats som vittnen av åklagarna och försvaret.

- 800 journalister har ackrediterat sig för rättegången. Långt fler jobbar med att rapportera.

- Rättegången kommer att pågå under tio veckor.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin menar att det är viktigt att upprätthålla en rättvis rättsprocess.

"Det säger mig att det är en viktig publicistisk uppgift att tydliggöra exakt hur Breiviks motiv såg ut. Att hans tankar av en sådan exponering skulle normaliseras, eller att bilderna av honom i rätten och alla journalister på plats skulle ge honom status av rockstjärna har jag svårt att förstå" skriver Jan Helin och fortsätter:

"Breivik är en terrorist och massmördare. Att döma en sådan under tystnad, på en nedsläckt scen tror jag inte är det bästa försvaret mot att det aldrig må ske igen."

Norska Dagbladets politiska redaktör Hanne Skartveit jämför Breivik med samma radikala extremister som massmördaren säger sig hata.

– Breivik deltar som en riddare i ett heligt krig. Jihadister ser också sig själva som heliga krigare. Båda är besatta av heder och skam, att det bara finns en enda sanning - deras egna. Att de är rena, de enda som är värdiga, samtidigt som alla andra är orena och ovärdiga. Och sist men inte minst, båda är villiga att använda våld i deras kamp. Definitivt blint våld. Och mord, skriver Skartveit.

Den brittiske fotbollsskribenten Musa Okwonga Twittrar om att Breivik inte är ensam med sina åsikter.

"Would be great to dismiss #Breivik as a lunatic - more worrying thought would be that he is entirely sane, and that many more think like him"

Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén anser att rättegångsprocessen redan har blivit till en cirkus.

"Det är svårt att följa rättegången utan att vilja sätta stopp för de oerhört provocerande och galna konspirationsteorier han argumenterar för. Dessutom blir det mer och mer overkligt. Man skrattar nästan till ibland av det liksom parodiska han säger och hävdar. Men bara en kort stund, sedan kommer illamåendet över att detta faktiskt sker på riktigt" skriver nyhetschefen.

Den tidigare vänsterpolitikern Ali Esbati är en av personerna som överlevde Utöya. Trots att hans norska fru pekats ut som landsförrädare av Breivik - anser Esbati att det är viktigt att låta massmördaren komma till tals.

– Hans åsikter har för stort utrymme i den allmänna debatten, men här tycker jag att det är viktigt att ge hans bild av vad som hänt. Det är ett större problem att de saker han säger får så pass stor plats i debattartiklar, krönikor och andra politiska utspel, säger Esbati till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sverige näst bäst på patent

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken på ny resa i hopp om vapenvila

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten. På dagordningen: få till en vapenvila mellan Israel och Hamas samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger USA:s UD.

Mest nedåt på Asienbörser

1 timme sedan
Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.