6 saker kvinnor gör på jobbet som män belönas för

Den sorgliga verkligheten på arbetsplatser runt om i världen.


När en man erbjuder sig att hjälpa till blir får han beröm och belöningar. När en kvinna hjälper till känner omgivningen sig inte lika skuldsatta.

Det är djupt rotade könsstereotyper som gör att vi förväntar oss att kvinnan ska vara hjälpsam och social på en arbetsplats och att mannen ska vara ambitiös och resultatinriktad.

Här är några exempel på kontorsuppgifter kvinnor vanligtvis förväntas ta sig an och som män belönas för.

1. Förväntas ofta föra anteckningar på möten


Bildkälla

2. Vara mentorer för yngre eller nya medarbetare
Enligt psykologen Madeline Heilmans studie där hon bad deltagarna betygsätta prestandan hos en manlig och en kvinnlig kollega som stannat över arbetstid för att hjälpa en annan kollega, är det männen som tjänar mest på att vara hjälpsamma, trots att det förväntas mer av kvinnor. Studien visade att männen hade 12% större chans att bli belönade än kvinnor för samma typ av hjälpsamma arbete.


Bildkälla

3. Hämta kaffe
Kvinnor blir ofta ombedda att hämta kaffe eller andra drycker åt kollegor och inför möten och uppmanas i allmänhet att utföra mer personliga uppgifter än männen under arbetstid, vilket kan vara svårt att hantera ibland eftersom kvinnor ofta ses som själviska om de säger nej.


Bildkälla

4. Svara i telefon och agera sekreterare
När ingen annan vill göra det slutar det ofta med att det är en kvinna som får göra det. Att förväntas svara i telefon, boka och ställa in möten och göra pappersarbete är inget ovanligt om en är kvinna.

Bildkälla

5. Agera tack-kommitté
Är det någon som ska tackas eller avtackas? Varför inte låta en kvinna hjälpa till med att styra.

Och skulle hon inte ha tid, då uppfattas hon som självisk och anklagas för att inte vara en lagspelare, men om en man inte skulle ha tid är han bara upptagen.

Bildkälla

6. Ordna fika inför födelsedagar och högtider
Beställa mat till kontoret, planera fester och köpa bullar till chefens 50-års dag är ärofyllda hushållsuppgifter som kvinnor oftast får göra.


Bildkälla

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.