5 grymt coola grejer du missat genom åren

Blått hår, pokemón-frilla och Seinfeld-kläder. Välkommen till de coolaste subkulturerna.


Känner du ibland att du är fett efter? Alla i stan går omkring i coola identiska outfits och du ba sitter där i din Gina Tricot-jumpsuit och lyssnar på Avicii och inser långsamt att du är så ute. Så så ute. Men oroa dig inte. Vi har samlat ihop fem subkulturer som du missade så att du kan få chansen att hinna ikapp. Om du någonsin gör det. Happ.

1. Seapunk (2011-2013)

Subkulturen som började som en tweet från DJ:n LIL INTERNET och exploderade till ett eget turkost universum på tumblr. Allt började med denna tweet:

Och blev till en trend inom både stil och musik inspirerad av havsestetik och 90-talets cyberpunk med starka färger och elektroniska beats. De största förespråkarna för seapunken var Rihanna och Azealia Banks som båda var tungt inspirerade av grafiken och musiken:

Bildkälla


Bildkälla

Hela Tumblr svämmade över med seapunk-bilder och en havsliknande dröm fyllde trendkänsliga gator världen över när människor började färga sitt hår i samma färg som havet:


Bildkälla


Bildkälla

Tyvärr dog trenden förra året när en tjej med foppatofflor och seapunk-hår påträffades i Timrå. Plötsligt var all coolhet som bortblåst från trenden. R.I.P SEAPUNK.


Bildkälla

2. Normcore (2014-2015)

Normcore föddes förra året och håller på att dö ut i sin extrema form - även om dess aura lever kvar. Själva kärnan i Normcore är att se ut som en medelålders amerikansk turist på 90-talet.


Bildkälla

Tänk Seinfeld, tänk fleecetröja, tänk mellanmjölk. Normcore, enligt Vogue UK, växte fram som en motreaktion till den coola hipstertrenden.


Bildkälla

Folk tröttnade på att anstränga sig för att alltid se så unika och började klä sig i tråkjeans, polotröja och tubsockor. Den extrema normcoretrenden á la magväska har dött men lever kvar i light-format.


Bildkälla

3. Healthgoth (2014-)

Den här trenden lever fortfarande så den bör bemötas med viss respekt eftersom att jag är säker på att någon i en Nike sporttopp sitter och läser det här med sur uppsyn. TYP SÅ HÄR:


Bildkälla

Health Goth-trenden är alltså här för att stanna ett tag. Ni har säkert sett den. Svarta gymkläder, mörkt läppstift och en sur uppsyn. Att bära någon annan färg än svart eller vitt är en dödssynd och om vi ska vara ärliga, ett socialt självmord.


Bildkälla

Men att vara en äkta health gothare innefattar så mycket mer än kläder: du ska le lika ofta som Kanye, du ska vara lika minimalistisk som en Stockholmare på ACNES front row och spendera mycket tid på gymmet iklädd svart.


Bildkälla

4. POKÉMON (2005-2012)

Pokémon var en trend som började i Chile under 00-talet och som fick sitt namn efter frisyrerna som ungdomarna började bära och som påminde om japanska animéfigurer:


Bildkälla

Pokémon-trenden hade både influenser från den dystra emo-stilen och den färgglada mangastilen.


Bildkälla

2008 började ett extremt näthat florera mot Pokémons och flera av dem blev fysiskt attackerade. I respons till det startade den chilenska regeringen en antivålds-orginsation för att minska mot hatet mot Pokémons. Trenden uppfattas nu som stendöd och är ett minne blott.


Bildkälla

5. Vaporwave (2013-2015)

Vaporwave kan ses som en kaxig dotter till Seapunk. Kraftigt inspirerad av elektronisk musik och internet-konst tog Vaporwaven till sig åttiotalets yuppiekultur och en mer spirituell aura.


Bildkälla

Vaporwave hittade dock inte hela vägen till kläderna vi bar utan stannade på tumblr-sidor där folk freakade ur med sådana här vackra kreationer:


Bildkälla


Bildkälla

Personligen gör jag även en koppling till vaportrenden som tog över Vine en månad 2014 under hashtaggen #vaportricks. Men det är nog bara jag som ser förgreningar i allt. Illuminati-style. PEACE OUT.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
VILL DU VARA EN POKEMON?
Tack för din röst!
Senaste nytt

JO granskar ännu en Kinberg Batra-rekrytering

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Efter flera vargangrepp mot får på Söderåsen i Skåne blir skyddsjakt återigen aktuell.

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

1 timme sedan
Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

1 timme sedan
Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.