Frisören tycker antagligen du får skylla dig själv om du inte tar hand om ditt hår.
Frisören tycker antagligen du får skylla dig själv om du inte tar hand om ditt hår. - Foto: TT

11 saker du aldrig borde säga till frisören

Vissa saker vill alla frisörer slippa att höra. Här är 11 saker du inte ska säga när du sitter i stolen.


I 12 år har Therese Frieberg arbetat som frisör. Hon säger till Nyheter24 att hon fått höra det mesta, och på sin blogg Haute in beauty har hon samlat en lista på 10 saker frisörer inte vill höra från sina kunder. Här är Nyheter24:s tolkning av listan.

1. "Jag vill se ut exakt som hon på bilden"

Bilder är ett bra sätt att kommunicera med. Kund och frisör talar ofta samma språk tack vare bilder. Men frisörer fixar ditt hår. De är varken trollkarlar eller plastikkirurger.

Bildkälla

2. "Kommer den här klippningen göra så att jag ser fet ut?"

Frisörens uppgift är att göra dig snyggare, inte fulare. Men ja, är du fet så kommer du troligtvis fortfarande vara det efter klippningen, men självklart skräddarsyr frisören formen på frisyren efter dina önskemål.

Bildkälla

3. "Är du duktig? Kan du klippa? Är du bra på färg?"

"Ja, vad ska man svara på den? Jag har gjort mina 10 000 timmar och är konstant fullbokad. Så ja, jag kan klippa och färga." kommenterar Frieberg.

Bildkälla

4. "Jag vet att jag sa att jag ville ha rött hår, men nu är jag inte helt säker på om jag gillar det"

Antagligen har du och frisören gjort en grundlig konsultation där ni kommit överens över vad du skulle ha för färg. Och om färgen är bra och rent tekniskt bra gjord så är du varmt välkommen att boka en ny färgtid, men du kommer få betala fullpris. Du kan inte räkna med en omfärgning med reducerat pris bara för att du har ändrat dig.


Bildkälla

5. "Jag vet att konsumentschampon (produkter som säljs på t ex ICA) inte är bra för mitt hår, men jag vill inte lägga dyra pengar på frisörprodukter"

Skyll dig själv. Färgen som frisören gör på dig kommer tyvärr tvättas ur mycket fortare och ditt hår får inte den vård som det behöver. Men sure, vill du hellre lägga pengarna på något annat så gör det, men frisören vill inte höra dig gnälla över att ditt hår känns slitet.


Bildkälla

6. "Jag vill ha en förändring. Men jag vill inte klippa av mig längden, inte klippa upp det och absolut inte klippa lugg"

Toppen, då byter frisören bara bena.


Bildkälla

7. "Kan jag få se din färgkarta?"

"Ehhh, nej. ABSOLUT INTE", vill frisören svara. Färgkartan är till för frisörerna. Du kan inte titta på en färg och ta den tuben och förvänta dig att resultatet kommer bli exakt så. Allt bygger på vad du vill ha för utgångsläge, kvalitet på håret samt önskat resultat. Det tog frisören 10 000 timmar att bli så här duktig, så lämna över färgvalet (siffran på tuben) till proffsen.

Bildkälla

8. "Mitt hår är så torrt och slitet, men jag vill inte köpa till någon extra kur i behandlingen"

Nej, men okej. Frisören vill hjälpa dig – inte lura dig eller kränga av dig pengar. Men vill du hellre köpa skitprodukter som inte fungerar och inte gör kurer/inpackningar på salong får du skylla dig själv.


Bildkälla

9. "Åhhh, det är sååå skönt när du masserar mig, sluta inte! Jag får hårorgasm! Kan du tänka dig att klia mig i hårbotten?"

Frisören tänker: "Alltså. Var bara tyst och njut. Säg inte vad du tycker. Och nej, jag kommer INTE klia dig."

Bildkälla

10. Varför kan du inte klämma in mig? Jag ska inte ens toppas, bara en liten trimning

Frisören har ett schema med x antal timmar per dag, när det är fullbokat så är det fullbokat. Boka i tid eller ta nästa lediga. Och frisören vet att en trimning alltid är en hel klippning, du vill bara få en snabb tid till ett bättre pris, men tyvärr jobbar sällan frisörerna så.


Bildkälla

11. Jag har mens, kan jag färga håret ändå?

Frisören: "Tack för informationen. Ja, det kan du."

Bildkälla

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har då frågat din frisör det här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.