Nu finns den på riktigt – framtidens buss som ska minska köer i trafiken

Ni minns säkert det virala klippet på bussen som svävade ovanför trafiken för att minska på trafikköer. Nu har den byggts på riktigt.


De gjorde det. De har faktiskt byggt den! Ni minns säkert det virala klippet på en animerad buss som åker ovanför marken med bilar under sig? Om inte kan du kolla på det klippet som Nyheter24 publicerat tidigare här.

Hursomhelst så är den byggd och har åkt på sin första testrunda i Qinhuandao i Hebei-provinsen i Kina. Idén har funnits med ett tag – och intresset blev skyhögt efter att en snygg animerad video gjordes.

En brasklapp är att det var ett otroligt litet test med endast ett fåtal bilar som den fick färdas över på en ytterst kontrollerad 300 meter lång bana, skriver Shanghaiist. Även om det kanske inte säger jättemycket om framtiden för den här futuristiska bussen – mer än att den faktiskt finns och ser awesome ut.

Bussen som kallas TEB åker alltså ovanför mark med trafik under sig. Den ska kunna ta upp till 1 200 passagerare och åka i 60 kilometer i timmen. Ungefär som en tunnelbana – fast fem gånger billigare och med en produktionstid på ett år.

Är det här framtiden? Kolla i klippet ovan.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du att den här ska införas i Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.