Vad händer egentligen när man dör ombord på ett flygplan som befinner sig i luften?
Vad händer egentligen när man dör ombord på ett flygplan som befinner sig i luften? - Foto: Pixabay/TT

Det här är vad som händer om någon dör på ett flygplan

Det finns faktiskt riktlinjer för vad som händer om någon dör på ett flygplan, men flygbolagen är rätt tysta om det.


För bara några månader sedan fick filmstjärnan Carrie Fisher en hjärttack på ett flygplan.

Hon är inte den första, och lär inte bli den sista, att dö på ett flygplan. Speciellt inte med tanke på hur många fler äldre personer som flyger numera, förklarar piloten Patrick Smith för Business Insider via Daily Star.

Men vad är det egentligen som gäller om någon dör ombord på ett flygplan? De flesta flygbolag är ganska tysta om vilka rutiner de har i en sådan situation, och ingen statistik på hur många som dör ombord på flygplan årligen finns att tillgå.

Faktum är att enbart en läkare kan dödförklara någon, så om ingen läkare finns ombord kan en person tekniskt sett inte dö i luften.

Om det ändå vill sig så att någon dör när planet är i luften brukar personalen kolla personens livstecken på de vanligaste sätten, även om ingen officiell dödförklaring kan göras.

Sedan brukar personen flyttas till en tom rad i planet och spännas fast. Oftast med en filt över kropp och ansikte. Finns ingen ledig rad får personen sitta kvar på sin plats med en filt över sig.

Dör personen strax efter start kan planet vända tillbaka till flygplatsen, men att göra en oplanerad landning när planet väl lyft på grund av ett dödsfall är inte så vanligt, skriver Daily Star.

Nyheter24 har tidigare skrivit om det farligaste en passagerare kan göra på ett flygplan och kvinnan som lyssnade på musik under flygningen när hennes hörlurar plötsligt exploderade.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du flugit?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Ja till säkerhetslag i Hongkong

Hongkong har antagit en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.