Julgranen är hem åt tiotusentals insekter som du inte visste var med och firade julafton.
1 av 3
Julgranen är hem åt tiotusentals insekter som du inte visste var med och firade julafton. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Köper man julgranar från ett plantage är risken mindre att få hem massa kryp.
2 av 3
Köper man julgranar från ett plantage är risken mindre att få hem massa kryp. - Foto: SCANPIX NORWAY
I Norge har ett inslag om julkrypen lett till flera arga tittarsamtal.
3 av 3
I Norge har ett inslag om julkrypen lett till flera arga tittarsamtal. - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Köp julgran – få 20 000 husdjur på köpet

Upp till 20 000 spindlar, hoppstjärtar och kvalster följer med när du bär in julgranen i hemmet. "Är det inte lite mysigt med extra julbesök?", säger insektsforskaren Torbjörn Ekrem.


Så blir du av med krypen

Okej, insekterna är inte farliga. Men om du ändå inte uppskattar att ha upp till 20 000 kryp i din bostad kan du följa dessa steg och åtminstone minska antalet insekter som följer med in i julvärmen.

Tips 1: Sätt granen i ett varmt rum, en bod eller liknande, i några timmar så att insekterna kryper ut ur sina gömställen. Sedan tar du ut trädet och skakar det rejält vilket gör att många av krypen faller av.

Tips 2: Köp ett träd från ett plantage. Det är troligare att de träden blivit besprutade med gift vilket minskar antalet insekter.

Julafton närmar sig och så också det årliga julgransinköpet. Men vad du kanske inte visste är att hela insektssamhällen med spindeldjur, kvalster och hoppstjärtar ingår i priset.

Insektsforskaren Torbjörn Ekrem vid norska vetenskapsmuseet förklarar att krypen gömmer sig inuti trädet om vintern för att inte frysa ihjäl. När trädet bärs in i de varma hushållen väcks småkrypen till liv och börjar kravla runt i trädet och vidare in i ditt hem.

Efter ett inslag i norska NRK blev vetenskapsmuseet nedringt av arga tittare.

– Det blev en hel del reaktioner. En kille ringde NRK och tackade för att vi förstört hans jul, säger Ekrem till Aftenposten.

Manar till lugn: "De gör ingen skada"

Han berättar att de som utför en grundlig inspektion av granen har stor chans att få se krypen. De flesta gömmer sig i hålrum i trädet under vintern och i en genomsnittlig julgran finns mellan 10 000 och 20 000 djur.

Ekrem försäkrar att djuren inte är intresserade av julmaten och att de är helt ofarliga.

– Är det inte lite mysigt med lite extra julbesök? Det är helt naturligt och de gör ingen skada, avslutar han till Aftenposten.

Jul
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!