"May the force be with you". Fyra brittiska fångar kämpar nu för att få utöva sin Jedi-tro på en anstalt i södra London.
"May the force be with you". Fyra brittiska fångar kämpar nu för att få utöva sin Jedi-tro på en anstalt i södra London. - Foto: AP Photo/Lucasfilms Ltd.

Fångar protesterar – jedi-religion erkänns ej

Fyra brittiska fångar planerar att stämma fängelseledningen efter att de valt att inte acceptera deras Jedi-tro som en verklig religion.


Jediism

Många seriösa utövare av Jeedism går precis som Jediriddaren Obi Wan-Kenobi omkring i tunika och bär huva. 

Jeedismens filosofi bygger på 16 livsregler som det går att läsa om här.

LONDON. Jediism har sitt ursprung i Star Wars-serien och bland de "heliga figurerna" återfinns bland annat jediriddaren Obi Wan-Kenobi

2001 genomfördes en stor kampanj för att ange jediism som sin religion. Över 390 000 gjorde det också. Många som en satir och protest mot övervakningssamhället. Men flera tog också religionen på allra högsta allvar.

Nu, 13 år senare, skriver tidningen Mirror att fyra fångar på en anstalt i södra London anser att de har diskrimineras av fängelseledningen när de har vägrat att erkänna jediismen som en verklig religion. Fångarna hänvisar till statistik från den brittiska folkräkningen 2012 som visar att det är den sjunde största religionen i landet och att den sammanlagt har över 170 000 utövare. 

"Typexempel på arrogans"

I ett öppet brev till en brittisk tidning skriver en av fångarna att fängelseledningens förnekelse av jediismen är "ett typexempel på den arrogans och trångsynthet som utövare av Jediismen ständigt bemöts av." 

Fängelseledningen försvarar sig dock och säger att Jeedism inte kan erkännas av dem om inte heller religionen är erkänd av det brittiska rättsväsendet. 

Bland de 18 religioner som är erkända av brittisk domstol finns, förutom de redan etablerade, också hedendom och rastafari.

Fångarna säger att de har valt att vara anonyma i sitt öppna brev eftersom de är rädda för hämndaktioner från "den mörka sidan", skriver Mirrror.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.